lauantai, 11 syyskuu 2021 10:00

Terhi Mertanen aloittaa TPS:n penkin takana ensimmäisen kautensa päävalmentajana Naisten Liigassa

Kirjoittanut Markus Viljanen

TPS lähtee uuteen kauteen uuden päävalmentajan alaisuudessa, kun Suomen maajoukkueestakin tuttu Terhi Mertanen, 40, otti komennon penkin takana. Ensimmäiset puhelinsoitot TPS:n päävalmentajuuden tiimoilta tulivat jo viime vuoden kesällä. Asiat etenivät hiljalleen ja nyt Mertanen on siirtänyt osoitteensa Turkuun.

– Yhtenä suurena syynä lopullisessa päätöksenteossa oli se, että pääsen kehittymään valmentajana seuran tuella. Olen heti alkuun saanut sellaista oppia, että uskon päätöksen olleen hyvä henkilökohtaisella tasolla. Tavoitteenamme on päästä runkosarjassa kuuden joukkoon, mutta pidemmän aikavälin tavoitteena on luoda pohjaa pitkäjänteisesti ja rakentaa jatkossa pysyvästi menestyvä joukkue, Mertanen kertoo.

– Minulla oli nuorena tyttönä TPS:n ja Esa Keskisen juliste huoneeni seinällä, joten tuntui kohtalonomaiselta, että juuri TPS oli kiinnostunut palkkaamisestani. Avomieheni on Turusta lähtöisin ja olemme vierailleet Turussa kesäisin, joten paikka oli jonkin verran tuttu jo entuudestaan.

Päätoimisen valmentajan laaja työnkuva
Mertasen laajaan työnkuvaan päätoimisena valmentajana kuuluu isona osana Naisten Liiga -joukkueen valmennus sekä Turun Seudun Urheiluakatemian naisten jääkiekon lajivalmennus aamuisin. Hän sparraa myös tyttökiekon pelaajapolun kehitystä ja on ollut lisäksi TPS:n juniorikiekon leireillä valmentamassa.

– Jääkiekkoliiton osalta minulle kuuluu alueen tyttökiekkotehtäviä sekä tyttöjen kartoitustapahtumien leirivalmennusta. Tavallinen arkiviikon työpäiväni koostuu pääpiirteissään aamutreeneistä ja toimistotunneista aamusta alkuiltapäivään. Iltapäivät ovat usein perheaikaa ja iltaisin ja viikonloppuisin olen Naisten Liiga -joukkueen valmennustehtävissä, Mertanen luettelee.

Mertanen koki viime kaudet Rovaniemellä valmentaessaan seuran pelaajapolun kehittymisen ensiaskeleet RoKi Pilke -akatemiajoukkueen osalta sekä pienten tyttöjen toiminnassa. Tyttöjen pelaajapolun kehittäminen on lähellä hänen sydäntään, ja sen eteen hän paiskii töitä nyt myös Turussa.

– Minut on palkattu ensisijaisesti päävalmentajaksi naisille, mutta tyttöjen pelaajapolun kehittäminen on minulle tärkeää. Sen eteenpäin vieminen on tulevaisuudessa tae myös hyvinvoivalle Naisten Liiga -organisaatiolle. Olemme saaneet tälle kaudelle synnytettyä TPS Naisten Akatemia -joukkueen ja perustamme myös kaksi uutta tyttöjen ryhmää.

“Rovaniemen ajoilta sain vahvistusta ja uskoa omaan tekemiseeni”
Edelliset kaksi kautta Mertanen valmensi Rovaniemellä RoKin organisaatiossa. Apuvalmentajana hän sai kokea RoKin nousun Naisten Liigaan. Kaudet Rovaniemellä olivat muutenkin antoisia ja hän viihtyi mukavasti kaupungin hyvien tyttö- ja naiskiekon kehitysolosuhteiden keskellä.

– Perheemme ihastui Lappiin ja Rovaniemeen kovasti, eikä päätös Turkuun muuttamisesta ollut helppo. Rovaniemen ajoilta sain vahvistusta ja uskoa omaan tekemiseeni. Kun uskoo unelmiin, on vahva visio, käärii hihat ja alkaa tehdä hommia, on kaikki mahdollista, Mertanen sanoo.

Mertanen kääri hihat ja paiski hommia myös pelaajauransa aikana useaan otteeseen, pelasihan hän urallaan muun muassa viidet MM-kisat ja peräti kolmet olympialaiset. Laaja pelaajapuolen kokemus on on hänelle hyödyksi myös valmentamisen polulla. Omakohtaisen kokemuksen kautta on helpompi ymmärtää uransa eri vaiheissa olevia urheilijoita.

– Pelasin useissa eri organisaatioissa, kuten maajoukkueessa, kotimaan pääsarjassa ja Sveitsissä, joten olen nähnyt monenlaisia tapoja tehdä asioita. Olen ollut myös mukana voittamassa mestaruuksia ja mitaleja, joten ihan varmasti sieltä on jäänyt takaraivoon asioita, joita voittaminen vaatii, hän toteaa.

– Vaikka pelasinkin pitkän uran, arvostan lisäksi kouluttautumistani liikunta-alalle sekä erilaisten valmentajakokemusten mukanaan tuomaa näkökulmaa vähintään yhtä paljon.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia