maanantai, 12 huhtikuu 2021 08:37

KalPan hopealle valmentanut Marjo Voutilainen: ”Pääsimme ensimmäistä kertaa konkreettisesti tavoittelemaan yhteistä unelmaamme”

Kirjoittanut Markus Viljanen
KalPan päävalmentaja Marjo Voutilainen KalPan päävalmentaja Marjo Voutilainen Mika Kylmäniemi

Naisten Liigan kausi piti sisällään pitkiä pelitaukoja, karanteeneja ja otteluita ilman yleisöä. KalPa raivasi edellisellä kaudella tiensä finaaleihin ensimmäistä kertaa seurahistoriassa, mutta pelit jäivät vielä tuolloin piippuun. Tällä kaudella kuopiolaisseura sai uuden mahdollisuuden ja päätti vaiherikkaan kautensa lopulta hopeisiin mitaleihin.

KalPa tuli alkusarjassa toiseksi edellään vain Kiekko-Espoo. Ylemmässä jatkosarjassa kakkossija säilyi ja finaaliotteluidenkin jälkeen joukkue oli toisella sijalla, joten kausi oli siltä osin varsin tasaista suorittamista.

– Kauteen lähdettäessä tavoitteemme oli voittaa alku- ja jatkosarja sekä Suomen mestaruus. Jäimme tavoitteestamme harmillisesti pari askelta, mutta oli mahtavaa, että pystyimme selättämään kaikki joukkuetta kauden aikana kohdanneet haasteet ja pääsimme ensimmäistä kertaa konkreettisesti tavoittelemaan yhteistä unelmaamme, KalPan päävalmentaja Marjo Voutilainen sanoo.

– Kun katsoo kautta kokonaisuutena, niin saimme kehitettyä pelaamistamme. Suoritusvarmuus ja tasaisuus kuitenkin vaihteli jonkin verran ja peli oli ajoittain ailahtelevaa. Tämä näkyi erityisesti loppukaudesta, kun parhaana päivänä olimme pysäyttämättömiä ja heikompana päivänä emme puolestaan pystyneet taistelemaan voitosta.

Haastavista asetelmista pudotuspeleihin

KalPalta jäi kauden aikana viisi peliä pelaamatta koronatilanteen takia. Voutilainen toteaa joukkueella olleenkin pitkiä taukoja yhteisestä jääharjoittelusta, mikä aiheutti osaltaan epävarmuutta pelisuorituksiin.

– Lähdimme erittäin haastavista asetelmista pudotuspeleihin. Olimme pelanneet helmikuussa ainoastaan kolme ottelua ja suurin osa joukkueesta oli koronakaranteenissa yhteensä 28 päivää. Pelasimme heti karanteenin päättymisen jälkeen yhden sarjapelin ja vedimme vain yhden yhteisen jääharjoituksen ennen pudotuspelien alkua.

Puolivälierissä KalPa voitti Kärpät suoraan otteluvoitoin 2–0, mutta ottelut olivat tiukkoja. Välierissä KalPa joutui tiukan paikan eteen, kun HIFK voitti kaksi ensimmäistä kohtaamista ja kuopiolaisten oli pakko voittaa loput kolme ottelua edetäkseen finaaleihin. Tämän joukkue lopulta myös teki.

– Kaikesta huolimatta usko ja luottamus säilyivät koko kevään. Joukkue osoitti uskomatonta luonnetta ja sitkeyttä tiukimmilla hetkillä. Nouseminen välierissä 0–2-asetelmista ottelusarjan voittoon oli joukkueelta hieno suoritus ja osoitus henkisestä vahvuudesta sekä taistelutahdosta, Voutilainen kehuu omiaan.

Finaalisarja alkoi KalPan osalta samanlaisella käsikirjoituksella kuin välieräkin. Kiekko-Espoo voitti kaksi ensimmäistä ottelua ja KalPa joutui jälleen pakkorakoon. Tällä kertaa nousu ei tuonut enää kolmea peräkkäistä voittoa, mutta yrityksen puutteesta se ei jäänyt kiinni.

– Huikean välieräsarjan jälkeen meillä tuli pieni ulospuhallus, emmekä saaneet ensimmäiseen finaalipeliin Espoossa samanlaista latausta kuin HIFK-sarjassa. Toiseen peliin paransimme otteitamme ja meillä oli jo hyvät mahdollisuudet tasoittaa ottelusarja. Kolmannessa pelissä pelasimme meille tutussa tilanteessa ”selkä seinää vasten”, saimme pelin juonesta kiinni ja nousimme mukaan ottelusarjaan. Neljännessä pelissä osoitimme taas valtavaa taistelutahtoa ja henkistä vahvuutta nousemalla kahden maalin takaa tasoihin, mutta espoolaiset olivat siinä pelissä meitä onnekkaampia maalinteossa, Voutilainen tuumaa.

– Pitää kuitenkin olla tyytyväinen, että pystyimme laittamaan tiukasti kampoihin Naisten Liigan kestomenestyjälle. Näimme hienot finaalipelit kahden sarjan parhaan joukkueen välillä. Kiekko-Espoon vahva ja kurinalainen puolustuspelaaminen vei kuitenkin tällä kertaa voiton vahvasta hyökkäyspelaamisestamme.

”Toimintakulttuurin muutos vaatii aidosti naisten jääkiekosta sekä sen kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä”

KalPa voitti edellisen mitalinsa keväällä 2017, kun joukkue juhli pronssia. Sitä edeltävä mitali on vuoden 1996 pronssi. Kuopiossa elettiin täten reilut 20 vuotta ilman mitalia, mutta nyt niitä on tullut parin vuoden sisään jo useampikin. On selvää, että jotain tehdään seurassa nykyään aiempaa paremmin.

– Kuopiossa on tehty pitkään työtä naiskiekon eteen. KalPa on ollut mukana naisten pääsarjassa jo vuosia ja täältä on lähtöisin paljon maajoukkueissakin mukana olleita pelaajia. Valmentajana tärkein lähtökohtani on ollut lähteä kehittämään naiskiekon toimintakulttuuria sekä pelaajia. Seurassa on lähdetty kehittämään tyttöjen pelaajapolkua ja tulevaisuuden tavoitteena on olla johtava nais- ja tyttökiekkoseura Suomessa, KalPaa kaudesta 2016–17 alkaen valmentanut Voutilainen sanoo.

– Toimintakulttuurin muutos vaatii aidosti naisten jääkiekosta sekä sen kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä, seuran tukea, hyvien harjoitteluolosuhteiden hyödyntämistä sekä motivoituneita pelaajia.

Voutilainen näkee, että pelaajien kokonaisvaltainen kehittyminen yksilöinä antaa paremmat lähtökohdat kehittyä myös joukkueena. Kokonaisvaltaisuus sisältää laji- ja pelitaitojen lisäksi myös psyykkiset ominaisuudet.

– Uskon vahvasti, että näiden kehittäminen antaa pelaajalle paremmat valmiudet niin urheiluun kuin muuhunkin elämään. Sanonta ”vahvempi yksilö – vahvempi joukkue” pitää mielestäni paikkansa. Nämä ovat isoja muutoksia, eivätkä tapahdu hetkessä, vaan vaativat pitkäjänteisyyttä sekä kärsivällisyyttä.

– Naisten Liigassa pelaajilla on erilaiset lähtökohdat ja resurssit urheiluun. Olen pyrkinyt huomioimaan tämän jokaisen kohdalla, tuomaan sen esille sekä arvostamaan jokaisen panoksen tärkeyttä. Ei ole väliä oletko olympialaisiin tähtäävä huippu-urheilija, opiskelija tai työssä käyvä uranainen, kunhan on sitoutunut kehittämään itseään, valmis sitoutumaan joukkueen toimintaan ja mittaamaan mihin asti omat rahkeet riittävät. Nautin, kun näen pelaajien oppivan sekä oivaltavan asioita ja uskaltavan rohkeasti lähteä etsimään omia rajojaan. Tuntuu, että opin itsekin päivittäin uutta ja pystyn kehittymään valmentajana, Voutilainen päättää.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia