keskiviikko, 31 maaliskuu 2021 13:52

Naisten Liigassa debytoineen RoKin päävalmentaja Tuomas Liitola kehuu Rovaniemen olosuhteita: “En koe, että Suomessa on toista näin hyvää kehittymisympäristöä”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Tuomas Liitola Tuomas Liitola Arno Hämäläinen / Hockeygrapher

Naisten Liiga sai kaudeksi 2020–21 uuden joukkueen, kun RoKi nousi ylimmälle sarjatasolle. Rovaniemeläisseura lähti debyyttikauteen kunnianhimoisin tavoittein, ja vaikka niistä kaikki eivät lopulta toteutuneetkaan, oli ensimmäinen kausi silti varsin positiivinen.

– Lähdimme kauteen kahdenlaisilla tavoitteilla. Tuloksellisesti lähdimme tavoittelemaan pudotuspelipaikkaa ja pidimme jopa ylempää jatkosarjaa mahdollisena. Samalla minimitavoitteenamme oli kuitenkin sarjapaikan säilyttäminen. Kahdesta ensimmäisestä jäimme, mutta minimitavoite saavutettiin, RoKin päävalmentaja Tuomas Liitola kertoo.

RoKin tavoitteisiin eivät lukeutuneet vain tulokset ja pisteet, vaan myös toimintakulttuurin ja urheilullisuuden kehittäminen askel askeleelta parempaan suuntaan.

– Näiden tavoitteiden täyttäminen johtaa siihen, että Rovaniemellä pystytään pelaamaan Naisten Liigan kärkisijoista tulevaisuudessa. Saimme kehitettyä molempia, mutta työsarkaa riittää myös tulevaisuudessa.

Avauskausi vei vielä karsintasarjaan

RoKi lähti ensimmäisellä pääsarjakaudellaan useaan otteluun luonnollisesti altavastaajan roolissa. Lähtökohdista huolimatta omaan pelaamiseen yritettiin tuoda rohkeutta, eikä otteluissa lähdetty suotta jarruttelemaan. Kokemattomuus näkyi kuitenkin usein hetkillä, kun pelejä piti kääntää omaksi eduksi.

– Pelillisesti kehityimme eniten puolustuspelaamisessa läpi kentän. Suurimmat virheet karsiutuivat kauden edetessä. Toisena merkittävänä asiana nostaisin uskalluksen pelata kiekolla. Mitä pidemmälle kausi meni, sitä parempaa kiekollista rohkeutta pystyimme tuomaan esiin. Eniten työsarkaa jäi maalintekoon, sillä jäimme liian monessa pelissä ilman maaleja, vaikka saatoimme luoda enemmän maalipaikkoja, kolmannen kautensa RoKin päävalmentajana toiminut Liitola analysoi.

RoKi sijoittui alkusarjassa yhdeksänneksi. Matka jatkui alempaan jatkosarjaan, josta Kärpät ja Kuortane etenivät lopulta pudotuspeleihin. Rovaniemeläisten kohtalona oli jäädä erittäin pienellä erolla kolmanneksi, joten edessä olivat karsintasarjan ottelut.

RoKin osalta karsintasarja ei muodostunut dramaattiseksi, sillä jo ensimmäisestä JYPiä vastaan pelatusta ottelusta napattu voitto riitti varmistamaan sarjapaikan ensi kaudeksi. Suurinumeroisen JYP-voiton jälkeen kaikki loput karsintasarjan ottelut ratkesivat maalin erolla suuntaan tai toiseen. RoKi hävisi muun muassa Lukolle kertaalleen ja taipui Sportille kahdesti. Sarjapaikan aikainen varmistuminen saattoi näkyä aavistuksen rovaniemeläisjoukkueen otteissa.

– Taistelimme karsintasarjassa joka pelin aivan täysillä ja pelasimme voitosta koko ajan, mutta samalla koen, että jos peleissä olisi ollut eri tavalla panosta, olisivat tuloksetkin voineet olla kovin erilaisia, Liitola toteaa.

“Rovaniemen olosuhteet pelata Naisten Liigaa on aivan mahtavat”

RoKi on tehnyt kärsivällisen nousun Mestiksestä Naisten Liigaan ja sai pidettyä asemansa heti ensimmäisellä kaudella. Liitola kehuu Rovaniemen toimivia olosuhteita, jotka ovat mahdollistaneet naiskiekon kehittymisen.

– Rovaniemen olosuhteet pelata Naisten Liigaa on aivan mahtavat. Meillä on huipputilat oheisharjoitteluun, lisänä Lapin urheiluakatemian tukitoimet ja olemme kehittyneet organisaationa suurin harppauksin. En koe, että Suomessa on toista näin hyvää kehittymisympäristöä.

– Lisäksi harjoitusyhteistyö toimii poikapuolen joukkueiden kanssa erittäin hyvin, vaikka korona sitä nyt aikalailla rajoittikin. Toissa kaudella jokainen pelaajamme harjoitteli alkuviikon poikien mukana, Liitola lisää.

Rovaniemi ei ole sijaintina se, joka kerää suurimpia massoja jääkiekon harrastajien parissa. Kyseinen fakta tiedostetaan seurassa hyvin ja asian kehittämiseksi tehdään hartiavoimin töitä.

– Pelaajien houkutteleminen ylös pohjoiseen ei ole ehkä kaikkein helpointa, mutta hyvät olosuhteet helpottavat asiaa. Samalla se tuonee urheilijoita, joilla on riittävän korkea motivaatio. RoKin tulevaisuus on mielestäni erittäin valoisa, ja uskon vahvasti, että Rovaniemellä pelataan mitaleista jo lähivuosina. Eikä sekään ole utopiaa, että Aurora Borealis -pokaali löytäisi tulevaisuudessa tänne.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia