tiistai, 30 maaliskuu 2021 16:09

Parhaan tulokkaan palkinnon pokannut Anna-Kaisa Antti-Roiko pelasi tehokkaan läpimurtokauden

Kirjoittanut Markus Viljanen
Parhaan tulokkaan palkinnon pokannut Anna-Kaisa Antti-Roiko pelasi tehokkaan läpimurtokauden Riku Laukkanen

Naisten Liigassa jaettiin tuttuun tapaan useita palkintoja runkosarjassa menestyneille pelaajille. Yksi palkinnoista kulkee nimellä Noora Räty -palkinto, joka jaetaan vuosittain parhaalle tulokkaalle. Palkinnon vastaanotti kauden 2020–21 päätteeksi Kärppien hyökkääjä Anna-Kaisa Antti-Roiko.

– Todella hyvältä tuollainen tunnustus tuntuu. Se on osoitus siitä, että muutkin ovat nähneet onnistuneen kauteni, Antti-Roiko toteaa.

Vasta 16-vuotias Antti-Roiko pelasi ensimmäisen täyden kautensa Kärppien edustusjoukkueen riveissä. Viime kaudella nuori hyökkääjä pelasi runkosarjassa kuusi ottelua, mutta juuri päättyneellä kaudella otteluita kertyi jo täydet 19. Antti-Roiko oli Kärppien sisäisen pistepörssin kolmas ja voitti lisäksi joukkueensa sisäisen syöttöpörssin.

Pudotuspeleissä pistetahti kiristyi vielä entisestään, kun kahdessa ottelussa syntyivät pisteet 1+3. Näillä tehoilla Antti-Roiko oli Kärppien tehokkain pelaaja pudotuspeleissä.

– Lähdin kauteen todella luottavaisella fiiliksellä. Ei ollut mitään erityisiä odotuksia, vaan ajattelin, että antaa mennä vaan. Olin vähän yllättynyt kuinka hyvin se lopulta meni. Pelasin omilla vahvuuksillani, mikä tuotti tulosta, Antti-Roiko toteaa.

– Luistelu ja pelinluku lukeutuvat vahvuuksiini. Maalintekoon olen taas kiinnittänyt paljon huomiota viime aikoina. En ole koskaan ollut mikään pisteiden tekijä, joten tehoilu yllätti. Se oli hieno plussa kauteen.

Kärppien kausi oli joukkueena varsin haastava, kun viime vuosina menestymään tottunut oululaisryhmä sijoittui alkusarjassa vasta kahdeksannelle sijalle. Joukkueen tie vei täten alempaan jatkosarjaan ja kausi päättyi lopulta puolivälierätappioon KalPaa vastaan.

– Kausi ei lähtenyt yhtään niin hyvin liikkeelle kuin olisimme halunneet. Pelasimme monesti hyvän 60-minuuttisen, mutta voittoa ei kuitenkaan tullut, mikä harmitti paljon. Alempaan jatkosarjaan jääminen otti koville, mutta ajattelimme, että otamme sen "uutena alkuna". Hoidetaan tarvittavat voitot ja mennään sinne, minne kuulumme, eli pudotuspeleihin, Antti-Roiko sanoo.

– Tekemisemme oli kuitenkin nousujohteista ja paransimme otteitamme huimasti kauden loppua kohti. Oli mukavampi lopettaa kausi niin, että pelaamisemme meni kuitenkin eteenpäin.

Kansainvälisiä kokemuksia

Antti-Roikolle on ehtinyt kertyä Naisten Liigan lisäksi myös kansainvälistä kokemusta, kun hän oli mukana alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa Slovakiassa alkuvuodesta 2020. Juuri ennen koronapandemian pahenemista järjestetyt arvokisat olivat nuorelle pelaajalle hieno oppimatka.

– Se oli aivan huippukokemus. Pääsin ensin jokaiselta maajoukkueleiriltä jatkoon ja lopulta kisajoukkueeseen asti. MM-kisoihin pääseminen oli sen kauden päätavoite ja vaikka jäimmekin joukkueena neljännelle sijalle, niin kokemus oli silti ihan uskomaton.

– Peliaikani jäi vielä aika vähäiseksi, mutta sen mitä pääsin pelaamaan, pystyin pelaamaan omaa hyvää peliäni arvokisatasolla. Valmennukseltakin tuli palautetta, että tasoni riittää. Joissakin joukkueissa oli ikäisiäni huippupelaajia ja heidän suorituksistaan näki, millä tasolla pelaaminen on parhammillaan omassa ikäluokassani, Antti-Roiko analysoi.

Nuori hyökkääjä tavoittelee tulevaisuudessa paikkaa myös naisten maajoukkueesta, niin MM- kuin olympitasollakin. Voi olla, että seuraavat olympialaiset tulevat Antti-Roikon kohdalla vielä aavistuksen liian aikaisin, mutta hänen omien sanojensa mukaan mitään ei kannata poissulkea, jos tekee paljon töitä tavoitteidensa eteen.

Jääkiekkokausi on nyt kotimaan pääsarjassa ohi, mutta Antti-Roikon arjessa riittää tekemistä koulunkäynnin muodossa. Hän opiskelee ammattikoulussa liiketaloutta ja on koulunsa urheiluluokalla.

– Olen tykännyt paljon. Olen oppinut paljon uutta ja ala on tuntunut omalta jutulta. Urheiluluokka kuuluu Ouluseutu Urheiluakatemiaan, jonka kautta saa kolmesti viikossa aamujäät. Jos pitää vaikka lähteä jollekin pelireissulle tai aiemmin treeneihin, niin niitä pystyy hyvin sopimaan koulun kanssa. Olen tällä hetkellä ainoa tyttö luokallani, mutta ei se ole sopeutumista haitannut.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia