keskiviikko, 24 maaliskuu 2021 08:00

Kärppien kausi oli haastava, mutta päävalmentaja Janne Salmela näkee jatkon positiivisena: ”Joukkueella on hieno tulevaisuus edessään”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Janne Salmela Janne Salmela Mika Kylmäniemi

Kärpät on ollut viimeisen viiden vuoden aikana Naisten Liigan menestyneimpiä joukkueita. Oululaisjoukkue juhli Suomen mestaruutta keväinä 2017 ja 2018 ja nappasi pronssiset mitalit kauden 2018–19 päätteeksi. Myös viime kaudella Kärpät olisi pelannut pronssiottelussa, mutta pelejä ei koskaan pelattu.

Kausi 2020–21 oli kuitenkin aiempiin verrattuna erittäin haastava. Kuluva kausi toi alkusarjassa vasta kahdeksannen sijan, joten Kärpät jatkoi pelejään alemmassa jatkosarjassa. Alemmassa jatkosarjassa joukkue napsi hyvin voittoja ja matka jatkui puolivälieriin KalPaa vastaan.

Kärpät pisti KalPan tiukoille, mutta lopulta kuopiolaiset jatkoivat kauttaan otteluvoitoin 2–0 ja Kärppien kausi tuli päätökseen 6. maaliskuuta.

– Kauden alkupuoli oli se vaikein osuus. Näimme, että osaamme kyllä pelata, mutta maalin pelit kääntyivät vastustajalle aina ottelusta toiseen. Joulun aika oli myös haastavaa, kun piti valmistautua kohti alempaa jatkosarjaa, Kärppien päävalmentaja Janne Salmela sanoo.

– Menimme joukkueen kanssa samalla kehittämissuunnitelmalla eteenpäin koko kauden alusta loppuun saakka. Mielestäni pelaamisemme kehittyi nousujohteisesti läpi kauden.

Pelaajiston vaihtuvuuden Salmela nostaa yhdeksi seikaksi, mikä vaikutti viime vuosina menestymään tottuneen joukkueen haastavaan kauteen.

– Vaihtuvuus joukkueen ydinrungossa, ja sitä kautta nuorentunut joukkue, oli varmasti suurin tekijä.

“Oli hienoa huomata, miten kokeneet pelaajamme kasvoivat johtajina”

Vaikka kausi ei päättynytkään halutulla tavalla, näkee toista kauttaan Kärppien päävalmentajana toiminut Salmela kokonaisuudessa myös paljon positiivista. Pelin taso kehittyi ja pelaajat ottivat askelia eteenpäin.

– Pelaamisemme kehittyi koko kauden ajan. Oli myös hienoa huomata, miten kokeneet pelaajamme kasvoivat johtajina päivä päivältä. Olen tyytyväinen omassa roolissani siihen, miten olen pystynyt auttamaan joukkuetta sekä samalla siinä ohessa myös yksilöitä oman valmennusryhmäni kanssa näiden viimeisen kahden kauden ajan.

Salmela toimi Kärppien apuvalmentajana kolmen kauden ajan ennen kuin oli päävalmentajan roolissa kaudet 2019–20 ja 2020–21. Hän ei jatka ensi kaudella enää päävalmentajana, mutta taakseen hän jättää joukkueen, jolla on jatkossa oivat menestysmahdollisuudet.

– Kärpillä on kasassa nuori pelaajarunko ja näkisin, että joukkueella on varsin hieno tulevaisuus edessään. Tämä vaatii sen, että pelaajat saavat vielä lisää kokemusta Naisten Liigan vaatimasta pelin tasosta sekä pääsevät harjoittelemaan arjessaan mahdollisimman laadukkaasti, Salmela toteaa.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia