perjantai, 12 helmikuu 2021 08:19

HIFK:ssa painotetaan laadukkaan arjen merkitystä ja kilpailu peliajasta on kovaa: “Kaikkien on annettava paras panoksensa päivittäin, jotta pääsee pelaamaan”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Saara Niemi Saara Niemi Pasi Mennander

HIFK on parantanut rutkasti viime kaudesta ja joukkue on noussut vauhdilla yhdeksi potentiaalisista mitalikandidaateista. Viime kaudella alkusarjassa seitsemänneksi sijoittunut joukkue oli kuluvan kauden alkusarjassa kolmas. Ylemmässä jatkosarjassa HIFK on pelannut tiukkoja otteluita ja tekeminen on ollut tasaisen toimivaa, vaikka voittosarake ei joka ilta kasvakaan.

HIFK:n päävalmentaja Saara Niemi kertoo joukkueen lähteneen kauteen puolustuspään pelaaminen edellä. Pelillisiä painotuksia on vaihdeltu kauden kuluessa ja kehitystä on tullut rutkasti.

– Kun puolustat tiiviisti ja aktiivisesti, antaa se mahdollisuuden myös hyvälle hyökkäyspelille. Jaoimme syksyn kolmeen jaksoon muuttaen aina hieman painotuksia siirtyessämme jaksosta toiseen. Viimeinen jakso oli tuloksellisesti ja pelillisesti paras eli voi sanoa, että pelimme kehittyi syksyn mittaan. Näen, että varsinkin pelikovuus, suunnanmuutosnopeus sekä yhteispeli ovat kehittyneet, Niemi analysoi.

Niemi toteaa HIFK:n pystyneen pelaamaan ylemmässä jatkosarjassa pelillisten tavoitteiden mukaan, vaikka se ei ole joka ilta täyttä pistepottia tuonutkaan. Katse on pudotuspeleissä, jonne valmistaudutaan askel kerrallaan.

– Pelaajat ovat saaneet itse määritellä jaksotavoitteet tuloksen valossa ja on ollut hienoa nähdä, kuinka kaikilla kunnianhimo ja usko itseensä on kasvanut. Ennen kautta puhuimme, että lähdemme parantamaan viime kaudesta jokaisella osa-alueella ja myös ottamaan tuloksellisesti seuraavan askelen. Tällä hetkellä etenemme ottelu ottelulta valmistautuen pudotuspeleihin. Siellä pitää sitten mennä ottelusarja kerrallaan ja katsoa mihin rahkeet riittävät.

Kilpailu peliajasta pistää pelaajat antamaan parhaansa

HIFK:n sisällä vallitsee aktiivinen kilpailu peliajasta, eikä minuutteja irtoa joka ilta samaan tapaan, ellei sen eteen ole valmis paiskimaan töitä. Tervehenkinen kilpailu kehittää yksilöitä ja sitä kautta myös joukkuetta.

– Moni pelaaja on ottanut vuoden aikana isoja askelia niin urheilijana, ihmisenä kuin jääkiekkoilijana. Itseluottamus on myös noussut, kun pelaajat ovat huomanneet arjen tekemisen tuottavan tulosta. Saimme joukkueeseen täksi kaudeksi muutaman kokeneemman vahvistuksen kuten Anni HietaharjunMichala Pejzlovan sekä Clara Rozierin, jotka ovat tuoneet leveyttä kokoonpanoon. Naisten Liigan ensikertalaiset, vuonna 2004 syntyneet Olivia KylliäinenSiiri Yrjölä ja Satu-Maaria Vihervuori ovat tulleet ennakkoluulottomasti mukaan naisten peleihin, Niemi luettelee.

– Näen vahvuutenamme sen, että kaikkien on annettava paras panoksensa päivittäin, jotta pääsee pelaamaan. Valmennus on myös totta kai yhden kauden kokeneempi ja osaa nyt varmasti keskittyä oleellisempiin asioihin kuin ensimmäisellä kaudella ja tukea samalla pelaajia paremmin heidän omissa prosesseissaan.

Naisten Liigassa oli viime vuoden lopulla lähes kuusi viikkoa kestänyt pelitauko, eikä muun muassa joulukuussa pelattu lainkaan. Niemi näkee poikkeustilanteen tuoneen haasteita, mutta niistä selvittiin kunnialla.

– Tauko oli kieltämättä pitkä. Siihen osui myös pelien peruuntumisia ja monella alueella kilpailu- ja harrastustoiminta lakkasi kokonaan. Puhuimme paljon siitä, kuinka olimme onnekkaassa asemassa saadessamme jatkaa harjoittelua ja pelaamista. Sitä mahdollisuutta piti kunnioittaa tekemällä asiat arjessa niin hyvin kuin mahdollista. Pyrimme pitämään jääharjoittelussa mukana paljon erilaisia peliosuuksia ja kilpailuja, sillä niistähän pelaajat syttyvät.

– Pelaajat tekivät joulukuunkin ajan hyvin hommia. Ajanjaksoon kuului toki myös kymmenen päivän joulutauko omatoimisen harjoittelun sekä levon merkeissä, Niemi lisää.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia