perjantai, 18 joulukuu 2020 08:20

Naisten Liiga: Sami Piilikangas otti vetovastuun Lukossa: “Minimitavoitteemme on sarjapaikan säilyttäminen”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Sami Piilikangas Sami Piilikangas Jouni Mikola

Naisten Liigassa pelaavan Rauman Lukon valmennus koki muutoksia marraskuun lopussa, kun Marko Toivonen irtisanoutui joukkueen päävalmentajan paikalta. Valmennuksessa vetovastuun ottanut Sami Piilikangas tuntee hyvin seuran ja joukkueen toimintatavat.

– Olen toiminut Lukon naisjoukkueessa mentorina, mutta oma työnkuvani Rauman Lukossa on ollut viime vuosina tyttö- ja naiskiekon puolella. Olin naisten joukkueen pelaajien kanssa tekemisissä urheilupuolella noin kerran viikossa. Muu valmennus ei muuttunut, eli samat apuvalmentajat pysyvät mukanani, Piilikangas toteaa.

Piilikangas sai päävalmentajadebyyttiinsä heti vaativan alun, kun Lukko kohtasi marraskuun viimeisenä viikonloppuna peräkkäisinä päivinä kovavireiset TPS:n ja Kiekko-Espoon. Lukko taipui TPS:lle 1–8 ja Kiekko-Espoolle peräti 0–12. Suurinumeroiset tappiot eivät kuitenkaan lannistaneet – päinvastoin.

– Saimme heti kärkeen niin kovat vastukset, ettei pari yhteistä treeniä niissä otteluissa vielä näkynyt. On selvää, että olemme päästäneet aivan liikaa maaleja kauden aikana, joten puolustuspeliin on hyvä keskittyä, mutta olemme kuitenkin lähteneet kehittämään toimintaa enemmänkin yksilötaitojen kautta. Pelaajien kehittämisellä saamme nostettua samalla koko joukkueen tasoa.

– Itseluottamuksen puute on näkynyt joukkueessa, kun tappioita on tullut rutkasti. Tosin, vaikka hävisimme silloin marraskuun lopun sunnuntaina Kiekko-Espoolle 0–12, niin maanantaina olimme heti treeneissä, mikä oli yksi parhaista harjoituksista, mitä minun valmennusaikanani on ollut. Pelaajista paistoi halu kehittyä ja intensiteetti oli kova. Halu muutokseen, kohti parempaa, on vahvasti näkyvissä. Näen joukkueessa valtavasti potentiaalia, Piilikangas kehuu.

Alkusarjassa vain yhden ottelun voittaneen Lukon pelit jatkuvat tammikuussa alemmassa jatkosarjassa. Piilikangas näkee, että joukkueella on tuleviin otteluihin yksi selvä tavoite.

– Näen, että voimme olla siellä hyvinkin kahden kärjessä, jos kaikki lähtee rullaamaan oikeaan suuntaan. Meillä on alkuun neljä kotipeliä, mikä on hyvä juttu. Minimitavoitteemme on totta kai sarjapaikan säilyttäminen. 60 minuutin perustekemisen tasoa pitää saada nostettua, jotta notkahduksia ei tulisi niin usein.

Taitovalmennusta ja maajoukkuemuistoja

39-vuotias Piilikangas on ehtinyt olla valmennuskuvioissa mukana jo lähes kaksikymmentä vuotta. Kokemusta on kertynyt varsin monipuolisesti monelta eri saralta.

– Olin Kuortaneen urheiluopiston opiskeluaikoinani Team Kuortanetta edeltäneen APV:n valmentajana. Sieltä aikalailla lähti se tuntuma tälle naisten tasolle. Viimeiset 12 vuotta olen valmentanut työkseni. Olen toiminut muun muassa vuosina 2008–12 Lukossa herkkyyskausivalmentajana E-junioreiden ja sitä nuorempien parissa, 2012–13 Lukon C-junnujen päävalmentajana ja vuodet 2013–19 Vaasan Sportin taitovalmentajana. Vuodesta 2019 alkaen olen toiminut Lukossa seuratyöntekijän nimikkeellä. Teen tyttö- ja naiskiekon lisäksi myös taitovalmennushommia Laitilan Jyskeen ja Uudenkaupungin Jääkotkien toiminnassa, Piilikangas luettelee.

Piilikangas on päässyt kokemaan paljon myös maajoukkueen mukana. Hän toimi vuoden 2011 alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa Suomen joukkueenjohtajana, jolloin Suomi voitti historiallisesti pronssia, Suomen ensimmäisen MM-mitalin kyseisessä ikäluokassa.

– Se MM-projekti, ja kaikki siihen liittyvän on jäänyt hyvin muistoihin. Edelleen joidenkin pronssijoukkueen pelaajien kanssa tulee juteltua, kun satumme näkemään.

Piilikangas toimi N18-maajoukkueessa joukkueenjohtajana vielä 2012 MM-kisoissa sekä apuvalmentajana vuoden 2017 MM-kisoissa. Mahdollista jatkoa maajoukkueympyröissä ei ole poissuljettu, vaan ovet ovat avoinna.

– Maajoukkueesta on jäänyt hyviä muistoja ja ihmissuhteita ja niissä hommissa näkisin itseni mielelläni jatkossakin, jos vain kutsu tulee.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia