keskiviikko, 11 maaliskuu 2020 08:51

KalPan kanssa mitalia jahtaava 18-vuotias maalitykki Elisa Holopainen viihtyy hyvin Kuopiossa

Kirjoittanut Markus Viljanen
KalPan Elisa Holopainen (oik.) ja Kiekko-Espoon Nelli Laitinen ovat hyviä tuttuja maajoukkueesta. KalPan Elisa Holopainen (oik.) ja Kiekko-Espoon Nelli Laitinen ovat hyviä tuttuja maajoukkueesta. Riku Laukkanen

Elisa Holopainen pelaa selvästi uransa tehokkainta kautta. 18-vuotias hyökkääjä takoi 30 runkosarjan ottelussa hulppeat pisteet 37+25. Varsinkin maalimäärissä kukaan muu ei päässyt lähellekään Holopaisen saldoa.

KalPan riveissä pelaava Holopainen toteaa maltilliseen sävyyn kehittyneensä kokonaisvaltaisesti jokaisella osa-alueella. Kovien pelien pelaaminen on kehittänyt ja tuonut samalla kokemusta.

− Osaan pelata eri tilanteissa jo aiempaa fiksummin, mutta esimerkiksi puolustuspelaamisessa on vielä kehittymisen varaa.

Holopaisen uran tilastoja selatessa yksi asia tulee varsin selväksi – maaleja hän on aina osannut tehdä. Maalinteon nuori hyökkääjä nimeää itsekin yhdeksi vahvuuksistaan.

− Olen keskittynyt maalintekoon aikanaan jo lapsuuden pihapeleissä ja ulkojäillä. Hyvä maalintekijä tarvitsee tietyllä tapaa myös hieman itsekkyyttä. Hyvästä paikasta kannattaa yleensä laukoa, Holopainen toteaa.

Holopaisen kausi on edennyt henkilökohtaisella tasolla loistavasti, mutta myös seurajoukkueella kulkee. KalPa voitti puolivälierissä Ilveksen suoraan voitoin 3–0 ja mittelee parhaillaan Kärppien kanssa finaalipaikasta. Holopainen ennakoi välieristä tiukkaa sarjaa, ja sitä se on myös ollut, sillä välieräsarjan voitot ovat parhaillaan tasalukemissa 2–2, finaalisarjaan etenevä joukkue selviää keskiviikkona.

− Kolme voittoa oli puolivälierissä tavoitteemme, ja siinä onnistuimme. Siten se oli aikalailla nappisuoritus. Pelit olivat todella tasaisia ja omasta mielestäni parannamme joukkueena koko ajan, Holopainen analysoi.

− Kauteen lähtiessä meillä oli KalPan kanssa tavoitteena mitali ja totta kai monella varsinkin se kirkkain on mielessä. Nyt on mahdollisuus päästä siitä taistelemaan, ja siihen me myös tähtäämme. Olemme pelanneet hyvän kauden.


Elisa Holopainen tuulettaa maalia Naisten Liigassa. Kuva: Riku Laukkanen.


Kuopiossa puitteet ovat kohdillaan

Moni Holopaisen ikäinen suuntaa lukio-opintojen pariin Kuortaneelle, sillä opiston alueella on helppo yhdistää jääkiekko muuhun arkeen. Holopainen ei kuitenkaan tätä korttia käyttänyt, sillä hän viihtyy Kuopiossa varsin hyvin. Olosuhteita on kehitetty ja urheilijan arki on toimivaa.

− Meillä on seurassa parhaillaan Next Generation -projekti, jonka kautta saa hyvää tukea jääkiekkoon. Sellaista, mitä ei välttämättä monella muulla paikkakunnalla saisi. Pakettiin kuuluu kerran päivässä lämmin ruoka jäähallin ravintolassa ja lisäksi mukana on sponsoreita, jotka korvaavat kauden aikana kertyneitä kuluja. Marjo Voutilainen on ollut valmennuksessa koko sen ajan, minkä olen ollut KalPan joukkueessa, joten myös valmennus on kunnossa.

Nuoren hyökkääjän kehitys on huomattu oman seuran ja Naisten Liigan ulkopuolellakin, sillä Holopainen valittiin tammikuussa Pohjois-Savon urheilugaalassa Vuoden nuoreksi urheilijaksi.

− Totta kai tuollainen tunnustus tuntuu hyvältä. Tietää, että on tehnyt ainakin tähän asti jotain oikein. Se antaa myös lisää motivaatiota arkeen, jotta jaksaa tavoitella tulevaisuuden tavoitteita ja unelmia vielä entistä ahkerammin.


Holopainen vakiinnutti paikkansa Naisleijonissa viime kaudella, saldona MM-hopea kotikisoista. Vuosi sitten Holopainen pelasi myös alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa, joissa Suomi voitti pronssia. Kuva: Pasi Mennander.


Näyttöpaikka arvokisoissa siirtyy vuodella eteenpäin

Holopaisen rooli on ollut tällä kaudella kasvussa myös maajoukkueessa ja erikoistilanteissakin on tullut entistä enemmän vastuuta. Maajoukkuevalmennus on kiitellyt rohkeasta pelaamisesta ja tukenut omilla vahvuuksilla pelaamista.

− Ykkösketjuun on vielä matkaa, mutta kun jaksaa painaa paljon hommia, niin ehkä se päivä vielä tulee, että olisi itse siinä paikalla, hän tuumaa.

Holopainen toteaa eläneensä parin viikon ajan unelmaansa viime keväänä, kun hän oli osa historiallista MM-hopeaa kotikisoissa voittanutta Suomen joukkuetta. Seuraavaa, vastaavanlaista kokemusta hän odottaisi jo malttamattomana, mutta tämän kevään MM-kisat Halifaxissa päätettiin perua.

Arvokisoista pidetään nyt välivuosi, mutta se on varmaa, että Holopaisen kehityksessä samanlaista välivuotta ei ole luvassa.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia