lauantai, 08 syyskuu 2018 09:55

Naisten Liiga: Sarjanousija TPS valmiina haastamaan – ”Askel askeleelta eteenpäin”

Kirjoittanut Leeni Pellinen
Juulia Salonen (vas.) ja Hanna Karelius Juulia Salonen (vas.) ja Hanna Karelius Leeni Pellinen

Aikaisin lauantaiaamuna starttasi bussi Turun Kupittaalta kohti Oulua, jossa hallitseva Naisten Suomen mestari Kärpät isännöi naisten liigakauden avausta. Sarjanousija Turun Palloseura lähtee kauteen uudistuneena ja innokkaana, mutta samalla myös nöyränä oppimaan ja kehittymään.


 

Leijonat.fi tapasi joukkueen päävalmentaja Hanna Kareliuksen ja kapteeni Juulia Salosen Kupittaalla ennen torstai-illan treenejä, joissa vedettiin vielä viimeiset kovat vedot ennen viikonlopun koitosta.

- Hyvällä ja odottavalla fiiliksellä viikonloppua kohti. Tarkoitus on lähteä katsastamaan, että millaisia ne liigajoukkueet sitten oikein on, Karelius mietti tulevaa.

TPS on uudistunut kesän aikana, ja mukana on nyt kymmenkunta uutta pelaajaa, jotka ovat vielä kesän ajan harjoitelleet vanhoissa seuroissaan sekä myös omatoimisesti. Karelius kertoo, että joukkue on käytännössä ollut kasassa vasta elokuun ajan, ja omaa haastetta on tuonut pelaajien arkiasioiden kuntoon laittaminen sekä Turkuun kotiutuminen.

- Tässä on tytöt saanut elokuun aikana työpaikat, asunnot ja osalla on alkanut opiskelut, että tämä oikeasti vasta alussa, ja kaikille uusi tilanne vielä, Karelius muistutti.

Kauden alla pelatut harjoitusottelut olivat joukkueelle iso apu tutustumisessa ja yhteen hitsautumisessa. Viimeisessä harjoitusottelussa Espoon Blues tarjosi untuvikoille kunnon opetuksen liigan vauhdista ja vaatimustasosta, kun he kylvettivät turkulaisnipun tylysti lukemin 0-10.

- Mun mielestä se oli tosi hyvä, että saatiin tuohon loppuun tuollainen kova peli. Ja me hitsauduttiin siellä loppupeleissä tosi hyvin yhteen. Jokainen alkoi kuitenkin uskoa itseensä, vaikka vastassa olikin kovia maajoukkuepelaajia. Samaa puuroa he kuitenkin syövät, Karelius pohti rökäletappion antia joukkueelle.

Nousijajoukkueen kapteenina toimii Espoon Bluesista joukkueeseen siirtynyt 19-vuotias Juulia Salonen, joka uskoo siihen, että joukkue kasvaa kauden aikana ja siksi myöskään tavoitteita ei lyödä lukkoon heti kauden alussa.

- Nimenomaan askel askeleelta tai porras portaalta eteenpäin. Sitten kun nähdään, mitä se (liiga) on ja kun kaikki tajuaa sen, että mitä se tulee olemaan. Tavoitteet sitten kasvavat sitä mukaan, kun kehitymme. Vielä ei voi sanoa yhtä sellaista tavoitetta – paitsi tietysti se, että yritämme parhaamme, että tulemme pysymään liigassa, pohti kippari joukkueen lähtökohtia kauteen.

Valmentaja Kareliuksen mukaan joukkue on innokas, urheilullinen ja määrätietoinen. Siinä on hyvät rakennuspalikat, joihin nojata uuden edessä. TPS:n naisten joukkueen nousu on liigatasolle on kuitenkin tapahtunut todella nopeasti.

- Viime kausi oli vasta ensimmäinen koko kausi Mestiksessä, Karelius painotti.

Nostetta naiskiekkoiluun

Kareliuksen mukaan myös TPS:ssä on huomattu Naisleijonien menestyksen myötä selvää kasvua tyttö- ja naiskiekkoilua kohtaan. TPS on juuri perustanut tyttöjen B-juniorijoukkueen, ja kyselyjä tulee seuralle todella paljon.

- Juniorityö on juuri se, jota pitää kehittää ja saada harrastajia lisää tyttökiekkoilun pariin. Se vie suomalaista naiskiekkoilua eteenpäin.

Kausi päättyy naiskiekkoilun osalta upeasti ensi keväänä MM-kotikisoihin. Se varmasti näkyy tulevalla kaudella myös Naisten Liigassa. Karelius ja Salonen uskovat, että MM-kisahuuma tuo lisää näkyvyyttä myös kotimaiselle naiskiekolle. Toki se myös tuo lisää nälkää pelaajille, jotta pääsisi edustamaan Suomen kotijäälle.

Toivottavasti yleisö löytää tiensä viikonlopun aikana myös Oulun Raksilaan, jossa TPS kohtaa kauden avausotteluissaan KJT Haukat ja Team Kuortaneen.

- Meillä on hyvä meininki ja me yritetään täysillä, niin kyllä siitä mahtaa yleisökin jotain ”kicksejä” saada, mietti Salonen syitä siihen, miksi kannattaa suunnata hallille nauttimaan naisten otteluista.

TPS ilmoitti eilen, että maajoukkueen runkopelaajiin kuuluva Susanna Tapani liittyy joukkueeseen ja tuo varmasti nousijajoukkueeseen rutkasti tarvittavaa kokemusta. Tapani ei ole joukkueen mukana Oulussa vaan hänet voi nähdä ensimmäisen kerran joukkueen mukana viikon päästä, kun TPS pelaa kauden ensimmäiset ottelunsa kotona.


Naisten Liiga käynnistyy Oulussa 8.-9. syyskuuta pelattavan turnausviikonlopun merkeissä. Paikalla Oulussa ovat kaikki Liiga-joukkueet ja jokainen pelaa viikonloppuna kaksi ottelua. Naisten Liigan otteluohjelma löytyy Jääkiekkoliiton tulospalvelusta.

 

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia