tiistai, 21 syyskuu 2021 16:40

Q&A: Yhdeksän kysymystä ja vastausta jääkiekon aloittamisesta

Kirjoittanut Joni Leander
Tästä se lähtee! Tästä se lähtee! Pasi Mennander

Jääkiekko on hieno harrastus, mutta alkuun muutama asia voi arveluttaa. Alta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien harrastuksen aloittamista.

1. Kuka voi pelata?
Kuka vain voi aloittaa jääkiekon pelaamisen! Kaikki lähtee liikkeelle siitä, kuinka itse haluat harrastaa – liikkeelle pääsee yleensä parhaiten ottamalla yhteyttä lähiseuraan.

Alle 8-vuotiaiden tyttöjen ja poikien kannattaa ottaa ensin suunnaksi lähiseuran luistelu- tai Leijona-kiekkokoulu. Tytöille järjestetään seurojen toimesta omia kokeilupäiviä, jotka kantavat nimeä GHD, eli Girls’ Hockey Day. Lisätietoja tyttökiekosta löytyy myös Finhockey.fi -sivuston seuraosiosta.

Yli 8-vuotiaat nuoret voivat harrastaa lajia oman ikäluokan joukkue- ja sarjatoiminnassa tai kevyemmällä otteella Easy Hockey -ryhmässä. Erilaisia nuorten ja aikuisten harrastekiekkojoukkueita löytyy jokaiselta alueelta, keväisin tarjolla on rullakiekkoa, kelkkakiekko taas sopii erityisen hyvin liikuntavammaisille.

2. Mitä varusteita tarvitaan?
Leijona-kiekkokouluissa ja luistelukouluissa varusteiksi riittävät alkuun luistimet, kypärä ja kaulasuoja sekä sisäjäälle soveltuvat vaatteet. Jääkiekkovarusteet ehtii hankkia myöhemmin, jos kiekkokärpänen puraisee ja lapsen jääkiekkoharrastus jatkuu iän ja kokemuksen karttuessa.

Lue lisää jääkiekkovarusteista täältä.

3. Mihin seuraan liityn?
Voit etsiä lähintä Leijona-kiekkokoulua tämän sivun Etsitkö Leijona-kiekkokoulua -haun kautta paikkakunnan tai seuran nimellä.

4. Ovatko ohjaajat koulutettuja?
Kyllä ovat! Leijona-kiekkokoulun ohjaajat koulutetaan Jääkiekkoliiton Leijona-kiekkokoulun ohjaajakoulutuksella. Koulutusten avulla luodaan lapselle turvallinen ympäristö jääkiekon pariin.

5. Mitä jääkiekko maksaa?
Seurat määrittelevät Leijona-kiekkokoulun kausimaksun, lisätietoja saat lähimmästä seurastasi. Jos talous on tiukalla, voi perheenne hakea Jääkiekkoliitolta taloudellista tukea jääkiekkoilevan lapsen tai nuoren jääkiekkoharrastuksen kustannuksiin. Voit lukea lisätietoja tukihauista täältä.

6. Voivatko tytöt pelata jääkiekkoa?
Kyllä voivat! Monissa Leijona-kiekkokouluissa on oma ryhmä tytöille, ja seurat järjestävät myös Girl’s Hockey Day -kokeilupäiviä.

7. Onko jääkiekko kivaa?
Kyllä on! Hauskuus on yksi juniorijääkiekon arvoista. Kun harrastaminen on hauskaa, treeneihin ja peleihin tullaan mielellään. Kun jokaisella lapsella on mahdollisuus onnistua ja ylittää itsensä kannustavassa ilmapiirissä, oppiminen sujuu, itseluottamus kasvaa, ja yhteishenki vahvistuu. Samalla toteutetaan myös kiekkoilun neljättä arvoa, pyrkimystä yhä parempaan niin pelaajana kuin ihmisenäkin.

8. Mitä jos minä vanhempana en tiedä mitään jääkiekosta?
Se ei haittaa! Alkuvaiheessa sinun ei tarvitse tietää muuta kuin muistaa pukeutua lämpimästi jäähallille. Seurasta saat apua ja ohjeita vanhemman roolista lapsen harrastamisen parissa.

Voit tutustua myös Lätkäperheen pelikirjaan, joka avaa juniorikiekon arvomaailmaa.

9. Mitä jos olemme epävarmoja harrastuksesta?
Se ei haittaa! Leijona-kiekkokouluihin, luistelukouluihin ja muihin harrastusmuotoihin pääsee useimmiten kokeilemaan ensimmäiset kerrat ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Kun huomaat hymyn lapsesi kasvoilla, voit kysyä seurasta miten harrastusta pääsee jatkamaan.

Etsitkö Leijona-kiekkokoulua?

Sporttiturva

Tarvitsetko varusteet?

Lataa ja tutustu


Lue lisää jääkiekosta koko perheen harrastuksena ja vanhempien roolista kiekkoilevien junioreiden taustalla Lätkäperheen pelikirjasta – lataa PDF suomeksiruotsiksi!

Etsi sivustolta