tiistai, 04 maaliskuu 2014 00:00

U20: Mikä oli profiloinnin merkitys MM-menestyksessä?

Kirjoittanut
Teuvo Teräväisen valinta kapteeniksi perustui profiloinnin kautta saatuihin tietoihin. Teuvo Teräväisen valinta kapteeniksi perustui profiloinnin kautta saatuihin tietoihin. Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Päävalmentaja Karri Kivi voitti Ässien kanssa SM-kultaa keväällä 2013, tammikuussa 2014 Nuoret Leijonat nappasi Kiven valmentamana MM-kisoista kultaa ennakkosuosikkien nenän edestä. Matka mestaruuksiin oli erilainen, mutta myös yhdistävä tekijä löytyy. Kivi hyödynsi kummassakin joukkueessa profilointimenetelmää, joka edistää pelaajien itseoppimista ja tarjoaa valmennukselle uuden johtamisen välineen.

 

Sitä, olisiko menestystä saavutettu ilman profilointia, emme tiedä. Kivi kuitenkin uskoo, että erilaisuuden hyväksyminen ja toisen ymmärtäminen auttavat tosipaikan tullen kääntämään ahdistuneisuuden vapautuneisuudeksi, mikä puhuu vahvasti profiloinnin puolesta.

- Olen kymmenen vuoden ajan käyttänyt valmennustyössä erilaisia apuvälineitä. Opteamin Insights Discovery on osoittautunut niistä helpoimmaksi ja parhaaksi. Olen nähnyt konkreettisesti, että lätkässä tämä toimii, Kivi sanoo.
 

Vahvuudet esiin
Profiloinnin käyttö alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa alkoi heinä-elokuun vaihteessa. Pelaajat olivat ennen Vierumäen maajoukkueleiriä täyttäneet arviointilomakkeet, joiden perusteella jokainen sai itselleen oman ”Löydä vahvuutesi” -raportin. Leiriohjelmaan kuului myös napakka neljän tunnin paketti vuorovaikutusvalmennusta.

– Tavoitteena oli, että jokainen oppii tunnistamaan vahvuuksiaan ja mitä juuri hän voi tuoda joukkueeseen. Tämä helpottaa joukkuekavereiden kanssa kommunikointia ja antaa eväät itsensä kehittämiseen, Karri Kivi kertoo.


Pelaajat tutuiksi

Siinä missä pelaajien on tärkeä kiinnostua itsestään, valmennukselle Insights-raportti antaa mahdollisuuden tutustua nopeasti pelaajien henkisiin ominaisuuksiin.
– Osa maajoukkueleirille saapuvista pelaajista on aina sellaisia, joiden kanssa päävalmentaja ei ole aiemmin ollut tekemisissä. Lisäksi maajoukkue kokoontuu kauden aikana yhteen vain muutaman kerran ja yleensä pari päivää kokoontumisesta alkaa uusi turnaus, Kivi muistuttaa.

Insights-raportissa esitetään väittämiä, jotka kuvaavat vastaajaa. Lisäksi vastaaja sijoitetaan graafiseen Insights-ympyrään, joka määrittää hänen ominaisuuksiaan visuaalisesti. Ympyrä kertoo valmennukselle silmänräpäyksessä, mitkä pelaajan vahvuudet ovat ja mikä hänen roolinsa joukkueessa voisi olla.


"Perhekin ihmetteli Teräväisen valintaa kapteeniksi"
Kiven mukaan profilointi auttaa valmennusjohtoa ymmärtämään, miksi pelaaja reagoi tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla. Kääntäen tämä tarkoittaa, että valmennus tietää automaattisesti, kuka kaipaa rauhoittelua ja kuka kannustusta.
- Esimerkiksi Teräväisen Teuvon perhekin ihmetteli, miksi Teuvo nimettiin MM-joukkueen kapteeniksi. Me näimme, että uusi rooli voisi antaa Teuvolle lisää boostia kun hypätään yli totuttujen rajojen.

Myös johtoryhmän kesken profiloinnista oli apua kisojen vilskeessä.
- Tarvitsen itse rauhoittumista ja omaa aikaa. Muiden valmentajien oli helpompi ymmärtää ja samalla kunnioittaa vetäytymisen tarvetta, kun jokainen tiesi asian. Parhaimmillaan huonoista puolista tulee vitsejä, jotka laukaisevat jännityksen sen sijaan että aiheuttaisivat lukkoja tai ahdistusta, Kivi kertoo.
 

Jatkoa seuraa
Käytännössä menetelmä tarjoaa siis helpon työvälineen erilaisten persoonien ymmärtämiseen niin paineen keskellä kuin arkisessa valmennustyössä.  Johtaminen on helpompaa, kun henkiset tarpeet ovat etukäteen tiedossa.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen profilointi ei suinkaan loppunut maailmanmestaruuteen. Työ jatkuu heinäkuussa, kun tulevan kauden maajoukkuepelaajat kokoontuvat kesäleirille Vierumäelle. Mitä Kanadan MM-kisoista tuleekaan tuliaisiksi, selviää ensi vuoden tammikuussa.

 

Olympialaisten ja Pohjola-leirin jälkimainingeissa Leijonat-toimitus palaa ajassa pari kuukautta taaksepäin, alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuteen. Käymme tällä viikolla läpi mestareiden taustoja, esittelemme valmennuksen käytössä ollutta profilointimenetelmää ja kerromme jääkiekko- ja urheiluvaikuttajien näkemyksiä Nuorten Leijonien maailmanmestaruuden merkityksestä Suomi-kiekolle.