maanantai, 25 huhtikuu 2011 00:05

U18 MM: USA kiri Ruotsin ohi kolmanteen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen

Kirjoittanut

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat Saksassa saivat hienon päätöksen, kun turnauksen kaksi parasta joukkuetta kamppailivat rajusti kultamitaleista. USA löi lopulta Ruotsin jatkoajalla 4-3.


Ruotsi sai MM-finaaliin hienon alun, kun Filip Forsberg katkaisi amerikkalaisten syötön ja laukoi John Gibsonin haaroista 0-1. USA kuitenkin tasoitti ylivoimalla vain kahdeksan sekuntia ennen avauserän päättymistä.

Toisessa erässä Ruotsi harppasi kohti MM-kultaa, kun Albin Blomkvistin rannelaukaus yllätti maskissa olleen Gibsonin ja Gustav Björklundin terävä ranneveto vei Ruotsin jo kahden maalin karkumatkalle.

USA aloitti kolmannen erän terävästi. Puolustaja Connor Murphy sai hyvän syötön Rocco Grimaldilta, ja kookas puolustaja laukoi kiekon ohi Niklas Lundströmin. USA:n tasoitus tuli vain minuutti ja 29 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Reid Boucher laukoi ranteella pelin jatkoajalle.

Jatkoaikaa oli pelattu reilut kuusi minuuttia, kun suomalaistuomari Teemu Salminen komensi ruotsalaispuolustaja Oscar Kelfbomin jäähylle kiinnipitämisestä. Hän pysäytti maalille nousua yrittäneen Grimaldin, mutta rangaistus tuntui aika kovalta tuomiolta. Ruotsi kesti alivoiman, mutta Klefbom ei ehtinyt kunnolla jäälle, kun Murphy teki illan toisen osumansa ja ratkaisi maailmanmestaruuden USA:lle.

MM-kulta on amerikkalaisille kolmas peräkkäin. Viime keväänä USA voitti finaalissa Ruotsin ja kaksi vuotta sitten Venäjän.

Turnauksen parhaina pelaajina palkittiin USA:n maalivahti John Gibson, Kanadan puolustaja Ryan Murphy ja Venäjän hyökkääjä Nikita Kutsherov.