keskiviikko, 11 huhtikuu 2018 07:57

U17 maksoi hintaa ja löysi maalijyvän – Tshekki nurin maalein 5-3 - "Todella hienoa joukkueen eteen pelaamista"

Kirjoittanut Arto Sihvonen
Artikkelin kuvat: Arto Sihvonen Artikkelin kuvat: Arto Sihvonen

Alle 17-vuotiaiden maajoukkueella oli Venäjä-pelin jälkeen kaksi isoa tavoitetta – jäähyttömyys ja maalintekopelaamisen tehostaminen.

Ensimmäinen tavoite ei aivan toteutunut, sillä sveitsiläisissä vihellysarpajaisissa Suomen joukkueen pelaajille osui yhdeksän kahden minuutin jäähyä, joka oli täsmälleen sama määrä kuin avausottelussa. Maalintekopelaaminen sen sijaan oli aivan eri tasolla kuin Venäjää vastaan. Viisi tehtyä maalia kansainvälisessä ottelussa on kova suoritus. Loppunumerot 5-3 (1-1,1-1,3-1) tarkoittavat samalla sitä, että kauden viidestä Tshekki-ottelusta Suomi vei nimiinsä kolme voittoa.

Tshekki kuittasi Suomen johdon nopeasti

Suomi tuli otteluun hyvin valmistautuneena. Liike oli terävää ja ajatus säilyi omassa tekemisessä. Ottelun avausmaali syntyikin jo ajassa 01.41, kun leijonapaitojen kolmas linja Miettinen-Pärssinen-Räty vyörytti kiekon tshekkipäätyyn, jonka jälkeen Santeri Hatakka pelasi poikkisyötöllä kiekon b-pisteen kaarelle Juuso Pärssiselle, joka laukoi kiekon suoraan syötöstä ohi tshekkivahdin.

Yhdeksän sekuntia maalin jälkeen Suomelle vihellettiin ensimmäinen rangaistus, ja Tshekki pystyi hyödyntämään ylivoimatilanteen kolme sekuntia ennen jäähyn päättymistä. Pelikello näytti tuolloin aikaa 03.48.

Erä jatkui tämän jälkeen hyvin rikkonaisena nimenomaan jäähyjen takia. Normaaliin vaihtorytmiin ei päästy missään vaiheessa, ja Suomen erinomaisesti pelannut alivoima teki hyvää tulosta.

Ottelun toinen erä oli hyvin pitkälle avauserän kaltainen. Molemmille joukkueille vihellettiin kolme kaksiminuuttista, ja jäällä nähtiin enimmäkseen erikoistilannepelaamista.

Henri Nikkasen johtama ylivoimakoostumus pääsi tuloksekkaasti testaamaan vastustajan alivoimapelaamista heti erän alussa. Ajassa 23.08 Kasper Simontaival syötti päädystä kiekon Henri Nikkaselle, joka laukoi suoralla laukauksella kiekon Tshekin verkkoon. Toisen syöttöpisteen kirjautti Veeti Miettinen.

Tshekki tuli avauserän tapaan takamatkalta tasoihin,tällä kertaa tasoitusmaali syntyi reilut kuusi minuuttia Suomen johtomaalin jälkeen. Suomella oli maalissa huonoa tuuria, sillä kiekko kimposi suomalaispelaajasta omaan maaliin sen jälkeen, kun tshekkihyökkääjä oli roiskaissut kiekon kaukalon kulmasta maalille.Päätöserässä maksettiin hintaa

Joukkueen motto Tshekki-otteluun oli ”maksa hinta”. Moton avulla käytiin läpi, mitä kaikkea kansainvälisen ottelun voittaminen vaatii. Ottelun kolmannessa erässä kaikki pelaajat todella maksoivat hintaa, ja se kannatti.

Leijonajoukkue siirtyi 3-2-johtoon ajassa 52.47 komealla maalilla. Christoffer Sedoff vapautti puolen kentän läpisyötöllä Wiljami Myllylän läpiajoon vastustajan siniviivalta, ja Wiljami sijoitti kiekon varmasti tshekkivahdin ohi. Tuukka Tieksola oli myös alustamassa maalia syöttöpisteen arvoisesti.

Sitkeä Tshekki kuitenkin kuittasi kolmannen kerran Suomen johtomaalin varsin nopeasti. Tasoitusmaali syntyi vain 21 sekuntia Myllylän osuman jälkeen päätypelin rebound-kiekosta.

Leijonajoukkue oli kuitenkin päättänyt voittaa ottelun, ja voittomaalin teki ajassa 57.08 maailmanluokan rannelaukauksella vastustajan maalin ylänurkkaan Kasper Puutio. Maalintekopaikka luotiin keskialueen kiekonriistosta.

Tshekki yritti päästä ottelussa neljännen kerran tasoihin ottamalla maalivahdin pois, kun ottelua oli pelaamatta 47 sekuntia. Yritys päättyi kuitenkin 25 sekuntia ennen päätösvihellystä, kun Antti Saarela laukoi keskialueelta kiekon Tshekin tyhjään maaliin. Antti sai tilanteessa oivaltavan syötön Iivari Räsäseltä.Turnaus jatkuu keskiviikkona Ruotsi-ottelulla

Suomen päävalmentaja Mika Marttila antoi ottelun jälkeen tunnustusta pelaajilleen erityisesti maalintekopelaamisen tason nostamisesta Venäjä-otteluun nähden. Jäähyjä pitää edelleen vähentää, mutta jäähyjen määrästä Marttila ohjasi vastuuta myös tuomareiden suuntaan.

- On erikoista, että siistissä jääkiekko-ottelussa vihelletään tällainen määrä jäähyjä. Pelaajien on vaikea pelata, kun tuomarilinja on näin arvaamaton, Marttila totesi.

Hinnan maksaminen näkyi ottelun jälkeen Leijonien pukukopissa mm. jääpussien määrässä.

- Todella hienoa joukkueen eteen pelaamista koko ottelun ajan, Marttila antoi tunnustusta koko joukkueelle.

Suomen joukkueen valmennus käänsi pelaajien ajatukset varsin nopeasti voitto-ottelun jälkeen kohti keskiviikkoiltapäivää, jolloin vastaan luistelee Ruotsi.

Kirjoittaja on U17:n joukkueenjohtaja.

 

Suomen joukkueen tehopisteet:
Juuso Pärssinen     1+0
Henri Nikkanen      1+0
Wiljami Myllylä     1+0
Kasper Puutio       1+0
Antti Saarela       1+0
Santeri Hatakka     0+1
Kasper Simontaival  0+1
Veeti Miettinen     0+1
Christoffer Sedoff  0+1
Iivari Räsänen      0+1

Maalivahtien torjunnat:
Suomi Tomas Keinänen 30
Tshekki Oliver Malik 30 


Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
Turnauksen tapahtumasivu Leijonat.fi:ssä

 

 

Viimeksi muutettu keskiviikko, 11 huhtikuu 2018 08:11