tiistai, 07 marraskuu 2017 09:40

U17 otteluraportti: Erikoisten maalien ilta - Venäjä karkumatkalle avauserässä

Kirjoittanut Arto Sihvonen
U17 otteluraportti: Erikoisten maalien ilta - Venäjä karkumatkalle avauserässä Arto Sihvonen

Alle 17-vuotiaiden poikien World Hockey Challenge -turnauksessa vietettiin maanantaina maalirikasta iltapäivää, kun Venäjä peittosi Suomen maalein 6-4 (4-1,0-2,2-1). Venäjän avauserässä hankkima etumatka oli riittävä, vaikka Leijonat kavensivat jo toisessa erässä eron yhteen maaliin ja ottelu ratkesi loppuhetkillä siihen, että Venäjä laukoi kiekon Suomen tyhjään maaliin.

Salama-alku erikoisella tavalla

Venäjä pääsi avaamaan maalitilinsä jo ottelun ensimmäisessä vaihdossa, ja tähän tarvittiin Leijonajoukkueen huonoa tuuria. Kiekko oli turvallisesti Suomen joukkueen pelaajan hallussa, kun tämä menetti puolustussiniviivan tuntumassa tasapainonsa, ja venäläispelaajat saivat Suomen kenttäpäätyyn ylivoimatilanteen, joka päättyi punalampun syttymiseen Suomen maalin takana.

Venäjän 2-0-johtomaali syntyi erän puolessavälissä ylivoimalla. Seuraavatkin maalit syntyivät erikoistilanteissa. Venäläishyökkääjä Danil Gutik sai 2+10 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta ajassa 15.26. Suomen ylivoima ehti vanhentua vain 10 sekuntia, kun venäläispelaaja karkasi puolittaiseen läpiajoon ja laukoi kiekon alivoimalla ohi avauserässä Suomen maalia vartioineen Kari Piiroisen.

Leijonat saivat kuitenkin ylivoimapelin järjestykseen, ja Veeti Miettinen aloitti Suomen kirin ajassa 16.40 nostamalla kiekon rystyllä lähietäisyydeltä maalin kattoon. Ylivoimamaaliin merkkauttivat syöttöpisteet Anton Lundell ja Mikko Petman.

Venäjä tarjosi vielä erän lopussa Suomelle kylmää suihkua tekemällä ajassa 18.45 maalin suoran hyökkäyksen jälkeisestä reboundista.

Erävoitto Leijonapaidoille

Toinen erä ehti vanhentua melkein puoleen väliin ennen ensimmäisen maalin syntymistä. Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa ajassa 27.45, ja joukkue hyödynsi tilanteen Patrik Puistolan maalilla ajassa 29.29. Maali syntyi suorasta hyökkäyksestä tarkalla laukauksella takatolpan kautta. Maalin alustivat Henri Nikkanen ja toisen erän alusta maaliin tullut Tomas Keinänen.

Erikoistilannemaalien sarja sai jatkoa ajassa 14.55. Antti Saarela murtautui läpiajoon Suomen pelatessa alivoimalla, ja ottelun päätuomari vihelsi epäröimättä tilanteesta rangaistuslaukauksen. Antti laukoi rankkarista kiekon varmasti venäläisvahdin hanskakäden puolelta verkon perukoille ja kavensi samalla Venäjän johdon yhteen maaliin numeroihin 3-4.

Antti Saarela onnistui rankkarista.

Jännitystä loppuun saakka

Suomi lähti kolmanteen erään hakemaan tasoitus- ja voitto-osumia. Suunnitelmaan tuli mutkia, kun Venäjä pääsi pelaamaan ylivoimaa ajassa 46.37, ja joukkueen tehokas ylivoimapeli tuotti tulosta, kun ottelua oli pelattu 47.06.

Leijonien usko omaan tekemiseen ei loppunut tässäkään vaiheessa, vaan joukkue tuli väkisin maalin päähän ajassa 56.06. Maalin viimeisteli Henri Nikkanen ja syöttöpisteet merkkauttivat Anton Lundell ja Ville Heinola. Maali syntyi vain kolme sekuntia Suomen ylivoimapelin päättymisen jälkeen.

Suomi haki 4-5-kavennusmaalin jälkeen vimmatusti tasoitusta, ja maalivahti Tomas Keinänen komennettiin pois maalin suulta, kun otteluaikaa oli jäljellä noin puolitoista minuuttia. Suomi loi 6-5-ylivoiman aikana pari laadukasta maalintekopaikkaa, mutta ottelun ratkaisu tuli ajassa 58.50 Suomen tyhjään maaliin.

Suomen joukkueen parhaana pelaajana palkittiin Patrik Puistola.

Tehopisteet:
1+1 Henri Nikkanen
0+2 Anton Lundell
1+0 Patrik Puistola
1+0 Veeti Miettinen
1+0 Antti Saarela
0+1 Tomas Keinänen
0+1 Ville Heinola
0+1 Mikko Petman

Kirjoittaja on U17:n joukkueenjohtaja.

Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
World Hockey Challenge -turnauksen tapahtumasivu Leijonat.fi:ssä