maanantai, 14 elokuu 2017 13:49

U17 joukkueenjohtajan raportti: Suomi löi Venäjän turnauksen huippujännittävässä päätösottelussa

Kirjoittanut Arto Sihvonen
Artikkelin kuvat: Arto Sihvonen Artikkelin kuvat: Arto Sihvonen

Alle 17-vuotiaiden maajoukkue päätti Venäjä-maaottelut niukkaan 2-1 (1-0,0-0,1-1) -voittoon sunnuntain iltapäiväottelussa Vierumäellä. Voitto tiesi samalla Suomelle epävirallista turnausvoittoa, kun kaksi kolmesta ottelusta päättyi Leijona-paitojen voittoon.

Hyvää alivoimapelaamista

Suomen joukkue pystyi parantamaan peliään turnauksen edetessä, vaikka kolme kovaa ottelua kolmessa päivässä on fyysisesti vaativa kuorma. Pelin teemana olikin ”tyhjennys ja jäljen jättäminen”.

Ottelun alku oli Leijona-paidoille hankala. Joukkueelle vihellettiin avauserän ensimmäisen 11 minuutin  aikana kolme pientä rangaistusta, ja alivoimapelaaminen sekoitti normaalia vaihtorytmiä sekä kuormitti alivoimapelaajia. Alivoimapelaaminen olikin kolmannessa ottelussa yksi joukkueen kiistattomia vahvuuksia. Kenttäpelaajat peittivät kiekkoja uhrautuvasti ja helpottivat maalivahti Roope Taposen työtä.

Avauserän lopussa Suomelle tarjoutui mahdollisuus 5-3-ylivoimapeliin, jota ehdittiin pelata noin minuutin verran, kun Antti Saarela antoi erinomaisen poikkisyötön Patrik Puistolalle, joka laukoi kiekon varmasti Venäjän maalin etunurkkaan. Ajassa 17.33 syntyneeseen 1-0-johtomaaliin sai toisen syöttöpisteen Rasmus Lahnaviik.

Kovaa kamppailua kiekoista

Venäjä lisäsi liikettä ottelun toiseen erään, ja paineisti Leijona-puolustajia Suomen kenttäpäädyssä. Erä olikin kokonaisuudessaan kovaa kamppailua kiekoista, ja pelaajien fyysistä pelirohkeutta testattiin oikein kunnolla. Suomen pakisto selvisi haasteesta kunnialla, oma kiekollinen pelaaminen ei tukehtunut vastustajan kovaan prässiin. Maalittomassa erässä maalivahtien torjunnat olivat Suomi 10 ja Venäjä 14.Voittomaali heti kolmannen erän alkuun

Kotijoukkue aloitti päätöserän tehokkaasti. Arttu Tuomaala viimeisteli Aku Rädyn esityöstä Suomen toisen ja samalla ottelun voittomaaliksi jääneen 2-0-osuman ajassa 41.47.

Maalin jälkeen Suomen peli hieman passivoitui, ja Venäjä pääsi useisiin kiekonriistoihin ja vaarallisiin maalipaikkoihin. Maalivahti Roope Taponen pelasi kuitenkin erinomaisen ottelun, ja nollasi vastustajan maalintekoyritykset eleettömästi ja varmasti. Roope sai läpi ottelun hyvää tukea sitkeästi ja uhrautuvasti tonttinsa hoitaneilta kenttäpelaajilta.

Venäjä iski ainoan maalinsa ajassa 56.14 suorasta hyökkäyksestä ja haki tämän jälkeen tasoitusmaalia. Yritys huipentui siihen, että Venäjän maalivahti luisteli 20 sekuntia ennen päätössummeria vaihtoaitioon, ja joukkue pääsi pelaamaan kuudella kenttäpelaajalla. Suomen viisikkopuolustus ja maalivahti Taponen nollasivat Venäjän yritykset.

Moraaliset mittarit pinnassa

Päävalmentaja Mika Marttila oli ottelun jälkeen tyytyväinen kahteen voittoon ottelusarjassa ja joukkueen peli-ilmeeseen kaikissa kolmessa ottelussa.
- Kaikki ottelut olivat jatkuvaa taistelua ajasta ja tilasta. Ottelut ratkaistiin lapa vastaan lapa -kamppailuissa ja allemenoissa, Marttila korosti.

Suomi teki turnauksen kahdeksasta maalistaan viisi päätypelissä.
- Tämä kertoo halusta mennä ytimeen ja maalinteon tukitoimien onnistumisesta. Nämä ovat juuri niitä asioita, joita opetettiin, harjoiteltiin ja korostettiin, ja palkinto saatiin otteluvoittojen myötä, Marttila totesi.

U17-joukkueen kausi jatkuu Rovaniemellä ja Kemissä 23.- 27.8. pelattavilla kolmella Ruotsi-ottelulla.

Kirjoittaja on U17:n joukkueenjohtaja.

Ottelun maalikooste
Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
Turnauksen tapahtumasivu Leijonat.fi:ssä