lauantai, 12 elokuu 2017 07:04

U17 joukkueenjohtajan raportti: Venäjä kaatui kauden avausottelussa - ”Onnistumisia harjoitelluissa asioissa”

Kirjoittanut Arto Sihvonen
Artikkelin kuvat: Pasi Mennander Artikkelin kuvat: Pasi Mennander

Pelikausi 2017-2018 lähti alle 17-vuotiaiden maajoukkueella käyntiin mahdollisimman hyvin, kun joukkue kaatoi perjantaina Vierumäellä Venäjän maalein 3-1 (2-0, 1-1, 0-0).

Ottelu oli varsin rikkonainen, sillä Leijona-joukkue kärsi seitsemän pientä rangaistusta ja vastustaja Venäjä kulutti jäähypenkkiä peräti 12 kahden minuutin jäähyn verran. Runsaista jäähyistä huolimatta ainoastaan Suomen ensimmäinen maali tehtiin ylivoimalla.

Kesän jäljiltä ruosteisesta YV-pelistä kertoo myös se, että kumpikin joukkue pääsi vuorollaan pelaamaan 5-3-ylivoimaa, mutta kahden pelaajan ylivoimapeleissä ei päästy maalien makuun.

Venäjän ainoa maali oli erikoistilannemaali, mutta se syntyi alivoimalla. Alivoimamaali oli sillä tavoin erikoinen, että Venäjä pääsi kesken Suomen ylivoimapainostuksen 3-1-ylivoimahyökkäykseen

Kotijoukkueella tehokas alku

Leijona-joukkue ratkaisi ottelun tuloksellisesti ensimmäisessä erässä. Venäjälle vihellettiin jäähy väärästä vaihdosta ajassa 02.36, ja Suomen ykkösylivoima jauhoi avausmaalin noin minuutin ylivoimapelin jälkeen. Maalin ohjasi näyttävästi ylänurkkaan ykkösalueen keskeltä joukkueen kapteeni Henri Nikkanen. Nikkaselle kiekon toimitti siniviivalta puolustaja Kalle Loponen ja toisen syöttöpisteen merkkautti Antti Saarela.

Kapteeni Nikkanen vastasi ottelun avausmaalista.

Venäjän joukkue pystyi ensimmäisessä erässä luomaan painetta Suomen maalille. Kotijoukkueen puolustus ja varmasti torjunut maalivahti Roope Taponen estivät kuitenkin vastustajan maalintekoyritykset tehokkaasti.

Kymmenen minuuttia avausmaalin jälkeen Leijonien maalintekopeli toimi jälleen. Venäjän maalivahti torjui kiekon suoran hyökkäyksen jälkeen kaukalon kulmaan. Joona Kiviniemi väänsi voiton  kaksinkamppailussa venäläispakkia vastaan ja syötti päädystä tarkasti maalin takakulmalla odottaneelle Marcus Kallionkielelle, joka laukoi kiekon yhdellä kosketuksella tarkasti maalin alanurkkaan. Tähänkin maaliin kirjautti toisen syöttöpisteen Antti Saarela.

Marcus Kallionkieli iski maalin kulmalta.
             
Tärkeä maali toisen erän ensimmäisellä minuutilla

Kotijoukkue sai myös ottelun toiseen erään lentävän lähdön. Erää ehdittiin pelata vain 59 sekuntia, kun verkko heilui Venäjän maalivahdin selän takana. Maali oli Leijona-joukkueen 2-kentän hyvän yhteistyön tulosta. Ensin Venäjän puolustus pakotettiin tehokkaalla paineistuksella lyömään rännikiekko, jonka Aapo Holtinkoski katkaisi siniviivalla. Aapo ampui kiekon kohti Venäjän maalia ja Mikko Petman laukoi venäläismaalivahdin hukanneen irtokiekon näyttävästi maalin kattoon.

Tärkeän 3-0-johtomaalin jälkeen peli tasaantui, ja punapaidat pääsivät muutaman kerran  vaarallisesti testaamaan Roope Taposen reaktioita. Venäjän ainoaksi jäänyt maali syntyi alivoimalla ajassa 31.19.

Mikko Petman teki Suomen kolmannen maalin.

Leijonille voitto erikoistilanteissa  ja maalivahtipelissä

Jääkiekossa erikoistilanteiden ja maalivahtipelin merkitys on todella suuri. Illan ottelussa Suomi oli parempi ylivoimalla, mutta toisaalta hävisi vastustajalleen alivoimatehoissa.

Aloitukset olivat sitten Leijona-pelaajien heiniä. Joukkueen kaikki sentterit jäivät aloitustilastossa plussalle. Selkeästi paras aloittaja oli Henri Nikkanen, jonka saldo oli peräti +14.

Maalissa Roope Taponen pelasi varmasti ja rauhallisesti, ja peittosi selvästi molemmat virkaveljensä. Venäjä vaihtoi maalivahtia Suomen 3-0-johtomaalin jälkeen, ja maalin suulle tullut Vsevolod Skotnikov ei päästänyt yhtään maalia selkänsä taakse, mutta hänellekin tuottivat ongelmia eteen torjutut ja hukatut irtokiekot.

Roope Taponen oli hyvä maalillaan.

Onnistumisia harjoitelluissa asioissa

Suomen päävalmentaja Mika Marttila oli ottelun jälkeen tyytyväinen joukkueensa maalintekopelaamiseen.

- Pelaajat halusivat pelata peliä hyökkäysalueella aivan ytimessä, ja joukkueen kaikki maalit tehtiin  lähialueelta. Pelin suunta oli oikea ja pelaajilla oli selvästi halua mennä sinne, mistä maalit useimmin tehdään, Marttila painotti.

Päävalmentaja antoi tunnustusta myös joukkueen maalinestopelaamiselle. Venäjän joukkue pystyi koko ottelun aikana luomaan vain yhden maalintekopaikan suorista hyökkäyksistä, mikä on todella vähän taitavalle ja luisteluvoimaiselle joukkueelle.

Päävalmentaja Mika Marttila (keskellä).

Mika Marttila toivoi pelaajiltaan vielä lisää tehoa ylivoimapeliin ja yleisesti huolellisuutta kiekolliseen pelaamiseen.

- Kauden ensimmäinen peli on aina haastava, ja pelin rytmi varmasti paranee jo toisessa ottelussa, Marttila totesi.

Suomen joukkueen parhaana pelaajana palkittiin puolustaja Ville Heinola.

Kirjoittaja on U17:n joukkueenjohtaja.

Ottelun maalikooste
Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa

Suomi ja Venäjä kohtaavat toisen kerran lauantaina kello 17:00 alkaen. Ottelu pelataan Vierumäen jäähallissa ja siitä on suora Leijonat-Live -lähetys.

Ville Heinola palkittiin Suomen parhaana pelaajana.

 

 

Viimeksi muutettu lauantai, 12 elokuu 2017 07:25

U17 ohjelma kaudella 2019-20

20.05.-24.-05.2019:
Testileiri, Vierumäki

07.08.-11.08.2019:
Jää- ja otteluleiri, 3 x FIN-RUS, Vierumäki
Suomen otteluiden tallenteet

21.08.-25.08.2019:
Finnkampen, Ruotsi

27.10.-11.11.2019:
U17 World Hockey Challenge, Kanada

26.12.-29.12.2019:
Maaotteluleiri, 3 x FIN-CZE, Salo
Suomen otteluiden live-lähetykset

03.02.-10.02.2020:
Viiden maan turnaus, Venäjä

06.04.-12.04.2020:
Viiden maan turnaus, Rauma
Suomen otteluiden live-lähetykset
 

Etsi sivustolta