lauantai, 11 helmikuu 2017 07:58

U16: Ruotsi antautui selvin numeroin - Alle 16-vuotiaiden maajoukkue jatkaa turnausta puhtaalla pelillä - ”Olemme hyvällä tiellä”

Kirjoittanut Arto Sihvonen

Lähtökohta perjantaina iltapäivällä pelattuun otteluun oli haastava. Palautumisaikaa jäi varsin niukasti edellisen illan Venäjä-pelin jälkeen, mutta huolellisesti tehdyt lihashuollot, tankkaukset ja edellisen pelin purkaminen videopätkien avulla auttoivat pelaajia suoriutumaan sekä henkisestä että fyysisestä haasteesta.

Toisaalta Ruotsi on turnauksen kahta muuta vastustajaa selvästi tutumpi joukkue, koska edelliset kolme kohtaamista tapahtuivat joulun alla Turun seudulla.

Novgorodissa pelatun ottelun suvereeni isäntä oli Suomi. Yksi avain Leijonien voittoon oli maalintekotehokkuus. Ottelun loppunumerot 1-5 (0-2,0-1,1-2) kertovat Leijonanpentujen maalintekopelaamisen onnistumisesta.

Moraaliset mittarit näkyivät jäällä

Kansainvälisen pelin voittaminen ei koskaan tapahdu puolivaloilla, ja Ruotsin voittaminen vaati nimenomaan hyvää ja aktiivista liikkumista sekä joukkueelle pelaamista mm. blokattujen laukausten muodossa.

Suomen maalinteon aloitti Kaapo Kakko ajassa 12.26. Maali syntyi hyökkäysalueen riiston jälkeen. Leijonien 2-0-johtomaalia ei tarvinnut odottaa pitkään, sillä punalamppu syttyi Ruotsin maalin takana jo ajassa 14.15. Kyseessä olikin todellinen maailmanluokan suora hyökkäys, joka päättyi Anton Lundellin laukomaan maaliin. Erinomaisesta esityöstä vastasivat Veeti Miettinen ja Aku Räty.

Johtoasemassa pitää kunnioittaa peliä

Suomen joukkueen valmennusjohto painotti ensimmäisellä erätauolla toisen erän pelaamiseen liittyen pitkän vaihtomatkan huomioimista ja johtoasemassa pelaamiseen liittyen pelin kunnioittamista. Oman tekemisen tasosta ei voi tinkiä tippaakaan, ja sovitusta pelitavasta tulee pitää kiinni.

Näillä ohjeilla Leijona-joukkue pelasi tasapainoisen ja tyylikkään erän, joka oli tuloksellinen myös maalin muodossa. Aarne Intonen siirsi Suomen jo 3-0-johtoasemaan ajassa 29.07. Tämäkin osuma syntyi suoran hyökkäyksen päätteeksi, ja maaliin kirjasivat syöttöpisteet Samuel Valkeejärvi ja Antti Tuomisto.

Päätöserässä nähtiin erikoistilannemaaleja

Ottelun kolmas erä oli rikkonainen jäähyjen takia. Suomelle vihellettiin erässä kaksi kahden minuutin rangaistusta, kun Ruotsin joutui kuluttamaan jäähyaition ovea vielä yhden rangaistuksen verran enemmän.

Suomi hyödynsi erän ensimmäisen ylivoimansa tehokkaasti. Henri Nikkanen laukoi ajassa 41.12 kiekon tarkasti maalin ylänurkkaan nimenomaan sille puolelle, josta Ruotsin maalivahti oli lähtenyt liikkeelle. Tässä ylivoimaosumassa syöttäjinä kunnostautuivat Kaapo Kakko ja Kalle Loponen.

Ruotsi kuittasi Suomen ylivoimamaalin ajassa 46.52, mutta ei saanut erän lopussa raivoisasta yrityksestä huolimatta lisämaaleja aikaiseksi. Ruotsin yritykset tukehtuivat Suomen hyvään viisikkopeliin ja varmaotteisesti torjuneeseen maalivahtiin Tomas Keinäseen, joka pelasi samalla ensimmäisen maaottelunsa.

Leijonat survoi vastustajansa lopullisesti jäänrakoon ajassa 59.38, kun Jan Lundell pakautti ylivoimapelissä suoran hyökkäyksen päätteeksi kiekon Ruotsin reppuun. Maalia alustivat sekä maalivahti Tomas Keinänen että puolustaja Iivari Räsänen, mutta kummallekaan ei kirjattu viralliseen tilastoon syöttöpistettä.

Mika Marttila luottaa joukkueeseensa

Suomen joukkueen päävalmentaja Mika Marttila ihasteli ottelun jälkeen pelaajiensa työmoraalia ja pelaamisessa näkyvää joukkueen arvostamista.

- Olemme hyvällä tiellä ja lähdemme luottavaisina huomiseen Tshekki-otteluun, Marttila summasi.

Kirjoittaja on U16:n joukkueenjohtaja.

Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
Turnauksen ohjelma, seuranta, tulokset ja tilastot

 

 

Olet nyt