lauantai, 04 marraskuu 2017 10:34

Blogi: Kiinasta Kanadaan ja takaisin Kunlun Red Starsin mukana

Kirjoittanut Saara Niemi, Noora Räty ja Annina Rajahuhta
Blogi: Kiinasta Kanadaan ja takaisin Kunlun Red Starsin mukana Kunlun Red Star

”Onhan tämä vähän epätodellista elämää” kuuluu kaikkien kolmen suusta käydessämme läpi arkeamme kiinalaisen ammattilaisjoukkue Kunlun Red Starin kanssa. Sisältöä #meidänmatka blogiin ei tarvitse todellakaan miettimällä miettiä. Vaikka olemme jo pitkään olleet huippujääkiekon kanssa tekemisissä, ei kukaan meistä ole vielä päässyt kokemaan täysammattilaisuutta pelaajana tai valmentajana.

Muitakin uusia asioita on tullut vastaan kuten vilkas matkustaminen, hotellielämä, kulttuurien yhteensovittaminen ja lähes rajattomalta tuntuvat resurssit. Pääsääntöisesti meidän naiskolmikon eli Anniksen, Nooran ja Saaran kokemukset tähänastisesta matkasta ovat positiivisen innostuneet. Vastuu on kuitenkin suuri: oman roolin hoitamisen lisäksi meidän kaikkien työnkuvaan kuuluu niin kiinalaisten pelaajien ja valmennuksen kuin koko toiminnan kehittäminen.

Toimintaympäristömme koostuu tällä hetkellä  Kiinan, Yhdysvaltojen, Kanadan ja Suomen kulttuureista, joten ymmärrettävästi joukkueen yhteiset toimintatavat ovat hieman hakeneet paikkaansa. Joukkuehenki on hyvä ja kaikki innostuneita tästä ainulaatuisesta mahdollisuudesta. Fakta on kuitenkin myös se, että uuden joukkueen toimintakulttuurin rakentaminen vie oman aikansa. Kunlunin harjoituspelit menivät voitokkaasti, mutta sarja jota pelaamme, Canadian Women’s Hockey League (CWHL), alkoi alakanttiin kun neljästä ensimmäisestä pelistä tuli vain yksi voitto. Panostukset joukkueeseen ovat kovat ja samalla myös odotukset.

Joukkueemme koostuu puoliksi Kiinan maajoukkuepelaajista ja puolet ovat pohjois-amerikkalaisia NCAA -yliopistosarjan käyneitä pelaajia mukaan lukien suomalaiset. Lähes kaikilla pohjois-amerikkalaisista on maaotteluita takanaan, joten puhutaan maailmanluokan pelaajista. Taitotaso ja fysiikka kiinalaisten ja pohjois-amerikkalaisten välillä on luonnollisesti vielä iso, mutta on ollut hieno nähdä kuinka kiinalaiset ovat menneet jo kahdessa kuukaudessa eteenpäin. Se mihin tämä koko projekti tähtää, on Pekingin vuoden 2022 olympialaiset eli kiinalaisilla on aikaa yli neljä vuotta kehittyä kotikisojaan varten.

Naisten maajoukkueen hyökkääjä ja Bluesissa kauden aloittanut Annis (Annina Rajahuhta) on Kunlunin tuorein tulokas. Suurimmat haasteet, mutta samalla myös isot mahdollisuudet Annis kokee siinä, miten kiinalaiset omaksuvat urheilullisen elämäntavan ja motivaation kehittyä joka päivä.

- Se mitä tapahtuu jäällä ei vielä tee autuaaksi vaan laadukas oheisharjoittelu, lepo ja ravinto ovat isossa roolissa. Olen itse ottanut vuosien varrella opiksi ja nykyään tiedostan, mitä vaatii olla 24/7 urheilija ja olen siihen sitoutunut.

- Kun katsoo esimerkiksi kiinalaisten lautasmallia, ei se vielä ihan ole sitä mitä sen kuuluisi olla. Toki kiinalaiset ovat tällä hetkellä vieraassa kulttuurissa ja samalla tavalla kuin me suomalaiset ja pohjois-amerikkalaiset  mietimme mitä meidän tulisi syödä Kiinassa, ovat kiinalaiset vähän ihmeissään täällä Kanadassa. On kuitenkin meidän mentorien rooli auttaa heitä ymmärtämään ruokavalion sekä harjoittelun merkitys.

Naisten maajoukkueen entinen pelaaja ja Jääkiekkoliitossa taitovalmentajana työskennellyt Saara (Niemi) liittyi mukaan Kunlunin valmennusryhmään syyskuun alkupuolella. Saara on ehtinyt viettää pari viikkoa Pekingissä ja puolitoista kuukautta Pohjois-Amerikassa.

- On hienoa olla osana tätä kansainvälistä projektia ja päästä kehittymään valmentajana. Kunlunin resurssit ovat  ainutlaatuiset naiskiekon puolella, sillä asumme käytännössä koko kauden hotellissa, meillä on joukkueellinen ammattilaissopimuksella olevia pelaajia ja kahdeksan täysipäiväistä johtoryhmän jäsentä. Sarjaa pelaa myös toinen kiinalaisjoukkue Vanke Rays, joka toimii samoin toimintatavoin kuin Kunlun. Apuvalmentajan rooliini kuuluu muun muassa suunnitella ja vetää jääharjoituksia päävalmentajan kanssa, suunnitella ja seurata pelaajien yksilöllisiä kehityssuunnitelmia, katsoa videolta Kunlunin pelaamista ja tarkkailla vastustajia ja tehdä joukkueelle tästä raporttia. Lisäksi valmistelen joukkueen päiväohjelmat.

- Omat vuorovaikutustaidot on kyllä joutunut laittamaan kehiin, sillä pelkällä urheiluosaamisella ei tässä sirkuksessa pärjää. Haluan antaa omia mielipiteitä valmennuksen suuntaan, siksi minut on varmasti myös tänne palkattu, kuitenkin kunnioittaen niin kiinalaisten kuin pohjois-amerikkalaisten näkemyksiä. Pyrimme toimimaan joka osa-alueella ammattimaisesti, silti mielestäni toiminnan kokonaisvaltaisuutta ja etenkin harjoittelun suunnitelmallisuutta ja tehokkuutta tulee vielä kehittää. Esimerkiksi matkustaminen vie paljon energiaa ja vähentää tehokkaita harjoittelupäiviä, se on jotain mitä miettiä jatkossa paremmaksi. Pekingin projekti on pitkä ja mielestäni tulokselle ei tässä vaiheessa saisi antaa liikaa painoarvoa. Tulospaineita varmasti joukkueelle lyödään rahoittajan päästä, mutta täytyy myös ymmärtää se, että pelaamme erittäin kovassa sarjassa ja joukkue on juuri muodostettu. Naisleijonien näkökulmasta pelit ja toiminta kyllä palvelevat suomalaisia matkalla kohti helmikuun olympialaisia. On hieno nähdä kuinka Noora ja Annis tekevät aina extraa kun siihen on mahdollisuus ja muutenkin edustavat mallikkaasti.


Maajoukkueen ja Kunlun Red Starsin tukipylväs Noora (Räty) on ollut joukkueen kanssa kauiten ja hän toteaa lyhyesti ja ytimekkäästi, että ”Eat, sleep, hockey, and ENJOY!”

- Tämä on ainutlaatuinen ja jopa epätodellinen mahdollisuus, joten siitä pitää ottaa kaikki irti hyvinä ja huonoina hetkinä. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun Kunlun halusi minut  maalivahdiksi ja urheilijalähettilääksi, joten haluan joka päivä osoittaa omalla esimerkilläni ja tekemiselläni olevani tämän kunnian arvoinen.

- Mitä kiinalaisiin pelaajiin tulee, hyvin he ottavat ohjeita vastaan. Mutta sen huomaa, että kiinalaiseen kulttuuriin kuuluu käskyttäminen eli omaehtoisuutta pelaajien pitää opetella. Esimerkiksi jääharjoituksen jälkeen jos kiinalaisille ei mene joka kerta erikseen kertomaan, että loppujäähdyttely kuuluu tehdä he eivät sitä tee vaan vain odottavat bussin tuloa. Suomalaisille ja pohjois-amerikkalaisille tämä on kuitenkin itsestäänselvyys.

Yllättäviä ja jälkeenpäin mietittynä hauskojakin kommelluksia on sattunut. Lähtiessämme Kiinasta puolella pohjois-amerikkalaisista oli vanhentuneet viisumit, mikä tarkoitti sitä etteivät he saaneet lentolupaa. Muutama pelaaja joutui viettämään yönsä lentokentällä, odottaen paikallisten viranomaisten lupapapereita. Onneksi rahalla saa ja hevosella pääsee eli uudet lentoliput kouraan ja lopulta kaikki pääsivät lentämään Vancouveriin.


Kunlunin ensimmäiset sarjapisteet saatiin jatkoaikavoitolla Calgarysta lokakuun lopussa. Ennen peliä Annis huomasi, että luistimet olivat jääneet hotellille. Saara lähtikin sitten taksilla hakemaan Anniksen putkia hotellilta kun varaluistimia ei tietenkään ollut matkassa. Se kannatti, sillä Annis teki ottelussa kaksi maalia, joista toinen oli 3-4 jatkoaikamaali. Onhan näitä pikku unohduksia ennenkin kaiketi ammattilaisille sattunut..

Marraskuun puolivälissä matkustamme takaisin Kiinaan. Pääsemme tällä kertaa harjoittelemaan ja pelaamaan ”kotipaikkakunnallamme” Shenzenissä, mikä sijaitsee Etelä-Kiinassa. 18 000 katsojan jäähalli on rakennettu monitoimihallin pohjille, joten alkusyksystä sinne ei vielä saatu jäätä tehtyä, mutta nyt jää on kuuleman mukaan testattu ja pääsemme jouluun asti rauhoittumaan yhdelle paikkakunnalle. Jokainen CWHL -joukkue matkustaa pelaamaan meitä vastaan Shenzeniin. Katsotaan mihin kotipaikkaetumme riittää ;)


Voit seurata meitä sosiaalisessa mediassa:
- Twitter: @KunlunCWHL
- Facebook: Shenzhen Kunlun Red Star
- Sarjan nettisivut: www.thecwhl.com


Terkkuja kotiin!
Annis, Noora ja Saara

PS. Seuraavana heitämme pallon blogista Ruotsiin (tai tällä hetkellä Floridaan). Riikka Välilä, pistähän hihat heilumaan!

 

Naisleijonien ohjelma 2020-21

11.06.-15.06.2020:
Jää- ja testileiri, Vierumäki

27.07.-31.07.2020:
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki

24.08.-28.08.2020:
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki

03.11.-07.11.2020:
Jää- ja otteluleiri, Kuortane

08.02.-13.02.2021
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki - PERUTTU

28.03-07.04.2021
MM-leiri, Vierumäki

06.05.-16.05.2021:
MM-kisat, Halifax & Truro, Kanada

Etsi sivustolta