keskiviikko, 25 maaliskuu 2020 19:42

Yhdysvalloissa hyvän kauden pelanneen Sini Karjalaisen debyytti naisten arvokisoissa jäi toteutumatta: “Keskittyminen pitää nyt suunnata ensi kauteen”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Sini Karjalainen Sini Karjalainen Pasi Mennander

Sini Karjalainen oli hyvää vauhtia matkalla uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin. Karjalaisen nimi oli listalla, yhdessä peräti kuuden muun ensikertalaisen kanssa, kun Suomen joukkue naisten MM-kisoihin Kanadan Halifaxiin julkaistiin maaliskuun alussa. Ympäri maailmaa levinnyt koronavirusepidemia kuitenkin vesitti kisamatkan, kun MM-kisat peruttiin.

Sittemmin maailmanlaajuiseksi pandemiaksi laajentunut tilanne on pistänyt lähes kaiken urheilun maailmassa paussille, eikä jatkosta ole toistaiseksi tietoa. Karjalainen pääsi lentämään Yhdysvalloista Suomeen ennen kuin asetetut lentokiellot olisivat voineet tehdä asian mahdottomaksi.

Kisojen peruuntuminen oli Karjalaiselle kova paikka, mutta hän ei ole jäänyt vellomaan tilanteeseen, vaan katse on jo asetettu vahvasti eteenpäin.

- Olihan se erittäin iso pettymys alkuun. Jäi tyhjä fiilis ja oli hankala käsittää, että kisoja ei oikeasti ole. Tilanteeseen ei toki voi itse vaikuttaa ja keskittyminen pitää nyt suunnata ensi kauteen. Katkeruutta tästä ei ole tullut, Karjalainen kertoi vielä Yhdysvalloissa ollessaan.

Opiskelua ja jääkiekkoa Burlingtonissa

Haastattelun aikaan Karjalaisella oli parhaillaan menossa spring break, jota voisi verrata suomalaiseen hiihtolomaan. Opiskelijoita opastettiin ottamaan loman ajaksi opiskelutarvikkeet mukaan, mikäli koululle ei enää palattaisi loman jälkeen. Moni yliopisto oli jo tuossa vaiheessa sulkenut ovensa ja opetus oli siirretty nettiin kampuksen sijasta.

Monen kohdalla myös terveysasiat huolettivat, sillä Yhdysvalloissa on monessa tilanteessa vaikeampaa päästä hoitoon kuin Suomessa ja kustannukset voivat olla mittavia. Karjalaisella oli kuitenkin koulun joukkueen kautta vakuutus kunnossa, joten hän saattoi olla suhteellisen rauhallisin mielin.

Karjalaisen uran ensimmäiset aikuisten MM-kisat siirtyivät hamaan tulevaisuuteen, mutta arvokisoista hänellä on silti rutkasti kokemusta – onhan hän edustanut Suomea kolmesti alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa.

- Päällimmäisenä niistä kisareissuista ovat jääneet mieleen hienot kokemukset, vaikka emme mitalia koskaan voittaneetkaan niinä vuosina, kun mukana olin. Toivottavasti saisin tulevaisuudessa mahdollisuuden menestyä naisten maajoukkueen mukana.

Karjalainen on viettänyt Yhdysvalloissa jo pitemmän aikaa, sillä hän opiskelee ja pelaa Vermontin yliopistossa toista vuottaan. Opintojen olisi tarkoitus kestää yhteensä neljä vuotta, joten Karjalainen on edennyt puolen välin paikkeille. Kokemus Yhdysvalloissa on ollut toistaiseksi myönteinen.

- Opiskelen ravitsemustieteitä ja olen tykännyt todella paljon. Opiskelu on sujunut varsin hyvin. Arvosanoissa neljä on maksimi ja jos keskiarvo on yli 3,0, niin ei tarvitse mennä erikseen tekemään lisäopiskelua niin sanotussa study hallissa, hän kertoo.

- Yliopisto sijaitsee Burlingtonissa, mikä ei ole mikään suurkaupunki. Olen Posiolta kotoisin ja siirryin Yhdysvaltoihin Kuortaneelta, joten en todellakaan ole mikään suurkaupunkien tyttö.


Kuva: Pasi Mennander


“Aion satsata täysillä jääkiekkoon ja maajoukkueessa menestyminen on iso tavoite”

Karjalainen teki ensimmäisellä kaudellaan NCAA:ssa 12 pistettä 36 ottelussa. Juuri päättyneellä toisella kaudella pistemäärä tuplaantui, kun 21-vuotias puolustaja nakutti 35 otteluun pisteet 5+19.

- Koen, että oma pelaamiseni on mennyt eteenpäin ja tulosta on tullut. Joukkueena emme menestyneet niin hyvin, mutta pelasimme edelliskautta paremmin ja joukkue pysyy ensi kautta ajatellen suhteellisen samana. Suomessa jään ulkopuolinen harjoittelu on todella hyvällä tasolla verrattuna Yhdysvaltoihin, mutta jään tasolla täällä on hyvää valmennusta, eikä siinä ole valittamista, Karjalainen analysoi.

Karjalaisen tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä täysin selvillä. Mahdolliset jatko-opinnot yliopistotutkinnon jälkeen kiinnostavat, mutta nykyinen tutkinto pitää suorittaa ensin kunnialla päätökseen. Maailmassa vallitseva tilanne asettaa myös synkän epävarmuuden varjon niin normaalin arjen kuin urheilunkin ylle, mutta tavoitteistaan Karjalainen ei tingi.

- Seuraavat arvokisat ovat ehdottomasti tavoitteeni ja sitten vuoden 2022 olympialaiset. Aion satsata täysillä jääkiekkoon ja maajoukkueessa menestyminen on iso tavoite tällä hetkellä. Opiskelu tulee sitten siinä rinnalla.

Olet nyt

Lisää Naisten MM-uutisia 2020

 
 
 

NAISTEN MM-KISAT 2020

Naisten maailmanmestaruudesta oli määrä pelata Kanadan Halifaxissa ja Trurossa 31.3. – 10.4.2020. Tieto kisojen peruuntumisesta tuli 7.3.2020. MM-mitaleista pelataan seuraavan kerran vuonna 2021.


LOHKOJAKO

Alkulohko A (Halifax):
Kanada
Suomi
Sveitsi
USA
Venäjä

Alkulohko B (Truro):
Japani
Saksa
Tanska
Tshekki
Unkari


SUOMEN OTTELUT:
Alkulohko:

Ke 01.04. 01:30
Kanada – Suomi
To 02.04. 21:30
Suomi – USA
Su 05.04. 01:30
Suomi – Sveitsi
Su 05.04. 21:30
Venäjä – Suomi
Puolivälierät:
Ti 07.04.
19:00 Puolivälierä 1
21:30 Puolivälierä 2
23:00 Puolivälierä 3
Ke 08.04.
01:30 Puolivälierä 4
Välierät:
To 09.04.
21:30 Välierä 1
Pe 10.04.
01:30 Välierä 2
Mitaliottelut:
Pe 10.04.
21:30 Pronssiottelu
La 11.04.
01:30 Loppuottelu

Ajat Suomen aikaa. Halifaxissa ja Trurossa kello on 6 tuntia vähemmän.


KOKO OTTELUOHJELMA


SUOMEN MM-JOUKKUE:

Maalivahdit:
Räisänen Meeri
Räty Noora
Silvonen Jenna
Puolustajat:
Hiirikoski Jenni
Karjalainen Sini
Laitinen Nelli
Lindstedt Rosa
Rantala Sanni
Savolainen Ronja
Tuominen Minnamari
Hyökkääjät:
Hakala Sanni
Holopainen Elisa
Karjalainen Ida
Karvinen Michelle
Liikala Julia
Nieminen Petra
Nilsson Matilda
Niskanen Tanja
Rakkolainen Emmi
Tapani Susanna
Tulus Noora
Vainikka Viivi
Yrjänen Kiira


IIHF:N VIRALLISET KISASIVUT


KAIKKI NAISLEIJONIEN UUTISOTSIKOT LEIJONAT.FI:SSÄ