tiistai, 03 maaliskuu 2020 07:08

Viivi Vainikka panostaa täysillä jääkiekkoon: ”Olen mennyt kokonaisvaltaisesti eteenpäin joka osa-alueella”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Viivi Vainikka Viivi Vainikka Pasi Mennander

Joulun tienoilla 18 vuotta täyttäneen Viivi Vainikan ura on kovassa noususuhdanteessa. Viime kevään MM-kotikisoissa debyyttinsä aikuisten arvokisatasolla tehnyt hyökkääjä takoi tämän kauden runkosarjassa Naisten Liigassa peräti 28 maalia ja maalitahti on vain kiihtynyt meneillään olevissa pudotuspeleissä. Vainikan pistesaldo on ennen tällä viikolla käynnistyviä välieriä 12 (9+3), mikä oikeuttaa pistepörssin ykkössijaan.

− Kovat pelit sytyttävät aina eri tavalla. Haluan antaa kaikkeni tälle joukkueelle, jotta pääsisimme pitkälle. Saahan niistä [maaleista] itseluottamusta, mutta tärkeintä minulle on, että saamme joukkueena onnistumisia. Yhdessä voittaminen on se pääasia, Kuortaneen riveissä pelaava Vainikka toteaa.

− Sarja on vuosi vuodelta tasaisempi ja monella joukkueella on realistinen mahdollisuus menestyä. Totta kai meilläkin on mitali tavoitteena ja ylipäätään pääsy niin pitkälle pudotuspeleissä kuin mahdollista. Peli kerrallaan eteenpäin, eikä mietitä turhia sen enempää.


Viivi Vainikka tuulettaa Suomen toista maalia Japania vastaan Vierumäellä 23.8.2019 pelatussa maaottelussa. Kuva: Pasi Mennander


Arjen täyttävät koulukirjojen pänttääminen ja ahkera harjoittelu

Nopean kehityksen taustalla on monta vuodatettua hikipisaraa. Pelaajien taso nousee vuosi vuodelta niin Suomessa kuin kansainväliselläkin tasolla, joten harjoittelussa ei voi luistaa.

− Teen joukkuetreenien ulkopuolella myös jatkuvasti omatoimista harjoittelua. Olen mennyt kokonaisvaltaisesti eteenpäin joka osa-alueella, ja se kehitys on tuonut myös jäällä onnistumisia. Kamppailuvoimaa on tärkeää saada vielä paljon lisää, että pärjään otteluissa maailman parhaita vastaan.

− Teen lisäksi todella paljon laukaisuharjoituksia ja totta kai aamulenkit kuuluvat aina ohjelmaan. Luistelutreenit sitten vielä siihen päälle, Vainikka listaa.

Opiskelu kulkee vahvasti jääkiekon ohessa Kuortaneella majailevan Vainikan arjessa. Ahkeruutta piisaa treenien parissa, mutta energiaa pitää riittää myös pänttäämiseen.

− Koulu sujuu ohessa hienosti, ja sen saa toimivasti yhdistettyä pelaamiseen. Vielä yksi vuosi olisi lukiota jäljellä. Ensi syksynä alkavat ylioppilaskirjoitukset ja viisi ainetta olisi tällä hetkellä määrä, jonka aion kirjoittaa. Elän aika vahvasti hetkessä, joten en ole vielä miettinyt opiskeluasioita kovin pitkälle, hän sanoo.

Kehitys on lisännyt vastuuta myös maajoukkueessa

Vainikka kertoo saaneensa Naisleijonissa paljon enemmän vastuuta kuin edelliskaudella. Rooli on kasvanut ja valmennus on antanut peliaikaa myös ylivoimalla. Nuoresta iästään huolimatta Vainikka on ehtinyt kokea aikuisten maajoukkueessa jo suuria tunteita – olihan hän mukana historialliseen hopeaan päättyneissä MM-kotikisoissa Espoossa.


Naisleijonat pääsi juhlistamaan kautta yhdessä Bratislavassa MM-kultaa voittaneen A-maajoukkueen kanssa Kaisaniemen kansanjuhlassa. Viivi Vainikka kuvassa toinen oikealta. Kuva: Tiina Karinen.


− Se turnaus meni omalla kohdallani yli odotusten, jos miettii niitä tavoitteita, mitä asetin itselleni ennen kisoja. Joukkueenakin se oli aikamoinen kokemus, kun pääsimme pelaamaan finaalissa kotiyleisön edessä. Moni kokenut pelaaja oli tehnyt kymmeniä vuosia töitä päästäkseen MM-finaaliin ja itse pääsin kokemaan jotain sellaista heti ensimmäisellä kerralla. Olihan se aikamoista. Se oli paras joukkue, missä olen toistaiseksi urallani pelannut.

Kuukauden päästä Vainikalla olisi uusi mahdollisuus päästä kokemaan arvokisojen tunnelmaa, kun seuraavat naisten MM-kisat pelataan Kanadan Halifaxissa. Kanadassa hän on jo kertaalleen aiemmin käynyt ja kyseinen reissu jäi varsin vahvasti mieleen.

− Olin viime kaudella mukana Kanadassa, kun pelasimme 4 Nations Cupia Saskatoonissa. Se turnaushan oli aika haastava, kun melkein puolet joukkueesta oli vatsataudissa, enkä siltä välttynyt itsekään. Onneksi pääsin silti lopulta pelaamaan, eivätkä kaikki ottelut menneet sairastelun takia ohi.

− Kanada on niin kova jääkiekkomaa. Siellä on varmasti tulevissa MM-kisoissa katsomot täynnä ja hieno tunnelma. Olisihan sinne siistiä päästä, Vainikka pohtii.

Olet nyt

Lisää Naisten MM-uutisia 2020

 
 
 

NAISTEN MM-KISAT 2020

Naisten maailmanmestaruudesta oli määrä pelata Kanadan Halifaxissa ja Trurossa 31.3. – 10.4.2020. Tieto kisojen peruuntumisesta tuli 7.3.2020. MM-mitaleista pelataan seuraavan kerran vuonna 2021.


LOHKOJAKO

Alkulohko A (Halifax):
Kanada
Suomi
Sveitsi
USA
Venäjä

Alkulohko B (Truro):
Japani
Saksa
Tanska
Tshekki
Unkari


SUOMEN OTTELUT:
Alkulohko:

Ke 01.04. 01:30
Kanada – Suomi
To 02.04. 21:30
Suomi – USA
Su 05.04. 01:30
Suomi – Sveitsi
Su 05.04. 21:30
Venäjä – Suomi
Puolivälierät:
Ti 07.04.
19:00 Puolivälierä 1
21:30 Puolivälierä 2
23:00 Puolivälierä 3
Ke 08.04.
01:30 Puolivälierä 4
Välierät:
To 09.04.
21:30 Välierä 1
Pe 10.04.
01:30 Välierä 2
Mitaliottelut:
Pe 10.04.
21:30 Pronssiottelu
La 11.04.
01:30 Loppuottelu

Ajat Suomen aikaa. Halifaxissa ja Trurossa kello on 6 tuntia vähemmän.


KOKO OTTELUOHJELMA


SUOMEN MM-JOUKKUE:

Maalivahdit:
Räisänen Meeri
Räty Noora
Silvonen Jenna
Puolustajat:
Hiirikoski Jenni
Karjalainen Sini
Laitinen Nelli
Lindstedt Rosa
Rantala Sanni
Savolainen Ronja
Tuominen Minnamari
Hyökkääjät:
Hakala Sanni
Holopainen Elisa
Karjalainen Ida
Karvinen Michelle
Liikala Julia
Nieminen Petra
Nilsson Matilda
Niskanen Tanja
Rakkolainen Emmi
Tapani Susanna
Tulus Noora
Vainikka Viivi
Yrjänen Kiira


IIHF:N VIRALLISET KISASIVUT


KAIKKI NAISLEIJONIEN UUTISOTSIKOT LEIJONAT.FI:SSÄ