perjantai, 14 helmikuu 2020 13:40

Ida Karjalainen metsästää paikkaa uransa ensimmäisissä arvokisoissa: ”Olisi todella iso asia päästä MM-kisoihin”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Ida Karjalainen metsästää paikkaa uransa ensimmäisissä arvokisoissa: ”Olisi todella iso asia päästä MM-kisoihin” Pasi Mennander

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen totesi hiljattain, että maalis-huhtikuun vaihteessa alkavissa naisten MM-kisoissa saattaa Suomen joukkueessa esiintyä useampikin ensikertalainen. Yksi potentiaalisista pelaajista ensimmäisiin arvokisoihinsa on HPK:n hyökkääjä Ida Karjalainen.

22-vuotias Karjalainen oli maajoukkueen mukana Euro Hockey Tourin finaaliturnauksessa Ruotsissa viime viikolla ja piti reissua hyvinkin onnistuneena.

− Koko leiriviikko oli kokonaisuudessaan erittäin hyvä ja henkilökohtaisella tasolla ehdottomasti paras leiri, mitä minulla on ollut. Pääsen koko ajan paremmin joukkueen toimintaan mukaan. Kaikki uudet pelaajat on otettu alusta asti hyvin mukaan. Se hieman jopa yllätti, kuinka hyvin kokeneetkin pelaajat ovat toivottaneet tervetulleeksi. Joukkueessa saa olla täysin oma itsensä, Karjalainen kertoo.

Karjalainen debytoi naisten maajoukkueessa toukokuussa 2018 Japania vastaan Vierumäellä järjestetyssä maaottelussa. Noista hetkistä on menty suurin harppauksin eteenpäin.

− Sen muistan, että jännitys oli kova. Ainahan kansainvälisiin peleihin jännittää mennä, mutta nykyään saan jo enemmän irti itsestäni. Uskallan tuoda enemmän omia vahvuuksiani esiin.

− Olen ottanut viime vuosien aikana seuraavan kehitysaskeleen ja pelirohkeutta on tullut rutkasti lisää. Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan en ole vielä päässyt pelaamaan. Olisihan se mahtavaa päästä testaamaan itseään myös heitä vastaan, Karjalainen sanoo.

”Tajusin potentiaalini ja treenaamisen merkityksen vasta myöhemmällä iällä”

Karjalaisen ura on toistaiseksi arvokisoja vailla, sillä MM-kisadebyytti uupuu vielä, eikä hän pelannut nuorena myöskään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Taitava hyökkääjä alkoi hyödyntää kykyjään täysillä vasta myöhemmässä vaiheessa

− Tajusin potentiaalini ja treenaamisen merkityksen vasta vähän myöhemmin. Muuttaessani Hämeenlinnaan vuonna 2014 aloin panostaa enemmän. En ollut nuorempana mikään tähti, enkä himotreenaaja. Taitoa on toki aina ollut.

Oulussa syntynyt Karjalainen muutti jääkiekon perässä omilleen varsin nuorena, vasta 16-vuotiaana, kun tie vei Hämeenlinnaan. Vajaan kahden kauden mittaista visiittiä Ilvekseen lukuun ottamatta Karjalainen on pelannut SM-sarjaa ja Naisten Liigaa vain HPK:ssa.

− Se oli yksi kaunis päivä, kun Hassisen Jorma soitti ja kyseli kiinnostusta HPK:ssa pelaamiseen. Lupasin muuttaa Hämeenlinnaan ja tulla kokeilemaan joukkueeseen. Sen jälkeen vasta ilmoitin muuttoaikeistani vanhemmille. Onneksi he ovat tosin olleet aina tukemassa ja tsemppaamassa.

− Alku oli todella haastavaa, kun kaikki oli uutta, enkä tuntenut ihmisiä uudessa kotikaupungissa. Pikkuhiljaa asiat lähtivät rullaamaan ja tässä sitä nyt ollaan. Olen viihtynyt Hämeenlinnassa todella hyvin.

Ennen mahdollisia MM-kisavalintoja on Karjalaisella vielä edessään rutkasti pelejä Naisten Liigassa. HPK kohtaa 22. helmikuuta alkavissa puolivälierissä Kuortaneen.

− Tiedämme, että Kuortane on kova joukkue. Meidän pitää valmistautua siihen sarjaan niin hyvin kuin vain voimme. Pitää treenata laadukkaasti tässä tauon aikana. Jos pystymme pelaamaan omalla tasollamme, niin kyllä Kuortane sieltä kaatuu, Karjalainen analysoi.

Tähtäin on asetettu olympialaisiin

Karjalainen on asettanut tavoitteensa jääkiekon suhteen varsin korkealle. Määrätietoinen työ omien ominaisuuksien kehittämikseksi on avain tulevaisuuden haaveiden täyttymiseen.

− Olympialaiset ovat se suuri tähtäin, mihin kaikessa tekemisessä ja treenaamisessa panostetaan. Kehitettäviä osa-alueita on käyty läpi, ja niitä työstetään. Olen saanut hyvää palautetta suoraan maajoukkuevalmennukselta, enkä näe mitään syytä, miksen voisi aikanaan olympiatasolla pelata.

Ennen vuoden 2022 olympialaisia on luvassa kuitenkin monia muitakin hienoja mahdollisuuksia, joista yksi on menolippu Kanadan Halifaxiin tänä keväänä.

− Näytöt on nyt annettu ja valmennus päättää, ketkä sinne [MM-kisoihin] lähtevät. Olisihan se todella hienoa päästä mukaan, mutta jos niin ei käy, niin sitten pitää jatkaa itsensä kehittämistä. Ei minulla ole vielä yksiäkään arvokisoja takana, joten totta kai MM-kisat houkuttavat, Karjalainen tuumaa.

Olet nyt

Lisää Naisten MM-uutisia 2020

 
 
 

NAISTEN MM-KISAT 2020

Naisten maailmanmestaruudesta oli määrä pelata Kanadan Halifaxissa ja Trurossa 31.3. – 10.4.2020. Tieto kisojen peruuntumisesta tuli 7.3.2020. MM-mitaleista pelataan seuraavan kerran vuonna 2021.


LOHKOJAKO

Alkulohko A (Halifax):
Kanada
Suomi
Sveitsi
USA
Venäjä

Alkulohko B (Truro):
Japani
Saksa
Tanska
Tshekki
Unkari


SUOMEN OTTELUT:
Alkulohko:

Ke 01.04. 01:30
Kanada – Suomi
To 02.04. 21:30
Suomi – USA
Su 05.04. 01:30
Suomi – Sveitsi
Su 05.04. 21:30
Venäjä – Suomi
Puolivälierät:
Ti 07.04.
19:00 Puolivälierä 1
21:30 Puolivälierä 2
23:00 Puolivälierä 3
Ke 08.04.
01:30 Puolivälierä 4
Välierät:
To 09.04.
21:30 Välierä 1
Pe 10.04.
01:30 Välierä 2
Mitaliottelut:
Pe 10.04.
21:30 Pronssiottelu
La 11.04.
01:30 Loppuottelu

Ajat Suomen aikaa. Halifaxissa ja Trurossa kello on 6 tuntia vähemmän.


KOKO OTTELUOHJELMA


SUOMEN MM-JOUKKUE:

Maalivahdit:
Räisänen Meeri
Räty Noora
Silvonen Jenna
Puolustajat:
Hiirikoski Jenni
Karjalainen Sini
Laitinen Nelli
Lindstedt Rosa
Rantala Sanni
Savolainen Ronja
Tuominen Minnamari
Hyökkääjät:
Hakala Sanni
Holopainen Elisa
Karjalainen Ida
Karvinen Michelle
Liikala Julia
Nieminen Petra
Nilsson Matilda
Niskanen Tanja
Rakkolainen Emmi
Tapani Susanna
Tulus Noora
Vainikka Viivi
Yrjänen Kiira


IIHF:N VIRALLISET KISASIVUT


KAIKKI NAISLEIJONIEN UUTISOTSIKOT LEIJONAT.FI:SSÄ