keskiviikko, 13 helmikuu 2019 17:36

Naisleijonien maalivahti Noora Räty tekee asiat omalla tavalla – ”Kaikista turvallisin tie ei välttämättä ole se paras tie”

Kirjoittanut Leeni Pellinen
Noora Räty Noora Räty Pasi Mennander

Toista kautta CWHL:ssä (The Canadien Women’s Hockey League) pelaava maalivahti Noora Räty on viihtynyt Kiinassa, vaikka toisena vuonna hotellielämä on alkanut maistua jo puulta.

- Oon tykännyt tosi paljon olla siellä. Siellä on fyysinen peli isossa osassa ja siellä on paljon vauhtia, kun osa joukkueista pelaa pienessä kaukalossa. En ole koskaa pelannut noin fyysisessä naisten sarjassa. Kyllä siellä saa välillä varoa, ettei joudu itse junan alle, hyväntuulinen Shenzen KRS Vanke Rays -joukkueen riveissä pelaava Räty kertoi naureskellen. 

Räty ehti Suomessa pelata miesten otteluja sekä Mestiksessä että Suomi-sarjassa ennen kuin hän siirtyi ammattilaiseksi Kiinaan. Yksi maailman parhaista maalivahdeista kertoo, että verrattuna Suomi-sarjaan CWHL:ssä peli on organisoidumpaa. 

- Suomi-sarjahan on vähän sellainen hurlumhei-sarja. Hyökätään ja puolustetaan kun keritään, niin CWHL:ssä on tarkempaa puolustuspeliä. Siellä pelaa kuitenkin osa jenkkien ja kanukkien olympiapelaajista, niin se näkyy siinä, että peli on organisoitua, Räty pyörittelee pelikulttuurin eroja. 

Räty myöntää, että tällä kaudella haastetta on lisännyt elämän yksitoikkoisuus, että jääkiekon lisäksi elämässä ei ole muuta. Joukkue reissaa pitkillä, noin kuukauden mittaisilla, vieraspelireissuilla Pohjois-Amerikassa, ja haastaa kokeneenkin pelurin pitämään itsensä kunnossa. 

- Viime kausi oli ensimmäinen kausi, niin oli siistiä päästä katsomaan uusia paikkoja. Olla hotellissa ja elää helppoa elämään. Mutta tällä kaudella se hotellielämä on alkanut maistua puulta, et hotelliaamiainen ja munakas enää maistukaan hyvälle. Kyllä se ottaa sen veronsa sitten mentaalisesti ja fyysisesti. Ei se ole helppoa pitää mieltä hyvin kasassa, kun ei ole lätkän lisäksi oikein muuta elämää, Räty taustoitti arkeansa. 

Toki Räty myöntää, että elää tällä hetkellä ammattiurheilijan unelmaa, kun voi aidosti ensimmäistä kertaa uransa aikana sanoa elättävänsä itsensä kiekkoilijana. 

- Onhan tämä ainutlaatuinen tilaisuus, että nyt voin oikeasti sanoa olevani ammattilainen ja saan elannon pelaamisesta. Jää sukanvarteenkin jotain. Että jokaisessa ammatissa on ne varjopuolensa, että ehkä jos tässä on tuo hotellielämä ja matkustaminen, niin olkoon niin. 

Kovatasoiset ottelut vievät Rätyä eteenpäin, ja joukkueen suomalainen maalivahtivalmentaja Santeri Matikainen pitää huolen siitä, että suomalainen sankarivahti pysyy kovassa kunnossa. 

- Valmentajan kanssa meillä on 2-3 ekstrajäätä viikossa maalivahdeille, mutta kuormaa katsotaan vähän pelien mukaan, sillä ne on niin kovia, että ne kehittävät kyllä hyvin. 

29-vuotias maalivahti nousi jo teini-iässä naisten maajoukkueeseen. Räty nauraa olleensa mukana Naisleijonissa liian kauan, mutta ulkomailla paljon asunut Räty pitää maajoukkuetta kuitenkin etuoikeutettuna. 

- Kyllä se on kunnia-asia ja isänmaallisuutta, kun pääsee edustamaan kotimaataan. 

Rätyä on pikkutytöstä asti kiehtonut erilaisuus ja siitä syystä myös maalivahdin kamat vetivät häntä puoleensa. Sama asenne on säilynyt omassa tekemisessä, sillä Räty on myös esikuvana nuorille pelaajille halunnut näyttää sitä, että pitää tehdä erilaisia juttuja menestyksen eteen. 

- Kaikista turvallisin tie ei välttämättä ole se paras tie. Pitää uskaltaa ottaa riskejä, Räty kannustaa. 

Huhtikuussa pelattavat MM-kotikisat ovat motivoineet ja kannustaneet Rätyä tällä kaudella eteenpäin varsinkin niillä vaikeilla hetkillä. Espoolaisena hän odottaa tulevia kisoja jopa olympialaisia enemmän. 

- Jokaista peliä lähdetään kisoissa voittamaan. Kauden aikana on ollut paljon loukkaantumisia, mutta toivotaan, että saadaan kaikki mukaan ja saadaan kuudes pelaaja katsomosta mukaan, niin kyllä meillä on mahdollisuus mihin vaan, Räty mietti. 

Räty toivoo, että kisojen myötä saataisiin sellaista positiivista pöhinää naiskiekkoilun ympärille, jotta uudet juniorit innostuisivat lajin pariin. 

- Me kuitenkin pelaajina tajutaan se, että pitää olla jatkumo tohon hommaan, että ei nämä pelaajat ole siinä ikuisuutta ja pitää kuitenkin kasvattaa junnuja lisää. Toivon että Suomessakin päästäis siihen, että olisi normaalia eikä kukaan ihmettelisi, jos tyttö pelaa lätkää. 

Räty toivoo mahdollisimman monen tulevan paikan päälle katsomoon kannustamaan Suomea sekä katsomaan maailman parasta naiskiekkoa. Rädyn mukaan monelle on varmasti yllätys se, että kuinka kovaa se vauhti oikeasti on. 

- Kun USA ja Kanada pelaa ja pelataan niitä vastaan, niin se vauhti nousee ihan eri tasolle. Taktiikka on isossa osassa naiskiekkoilussa, että ne, joita taktiset jutut kiinnostavat, niin kannattaa tulla katsomaan, Räty kannusti. 

Katsojille Räty toivoo välittyvän Suomen joukkueesta positiivisen ja hyvän fiiliksen. Hän uskoo, että he tulevat pelaamaan iloista, voittavaa lätkää. 

- Itse yritän antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa ja esittää hienoja torjuntoja kavereille ja perheelle ja faneille. Ei sitä kuitenkaan pysty pidemmälle miettimään vaan torjunta kerralla. Pitää nauttia hetkestä, kun ei tiedä monetko kisat tulee pelattua enää, Räty mietti omaa MM-urakkaansa.

Olet nyt

Lisää Naisleijonien uutisia