keskiviikko, 10 heinäkuu 2019 11:28

Tuomas Tarkki: ”Hienoa, miten nais- ja tyttökiekon maalivahtipolkua pyritään kehittämään”

Kirjoittanut
Tuomas Tarkki (vas.) suunnittelemassa treeniä kollegojensa Andres De La Garman (Meksiko) ja Stephen Kyriakoun (Singapore) kanssa. Tuomas Tarkki (vas.) suunnittelemassa treeniä kollegojensa Andres De La Garman (Meksiko) ja Stephen Kyriakoun (Singapore) kanssa.

Slovakiassa pidetyllä Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n maalivahtileirillä nähtiin suomalaisosaamista myös valmennuspuolella, kun peliuransa jälkeen valmennuspuolelle vaihtanut ex-huippumaalivahti Tuomas Tarkki nähtiin opastamassa tyttömaalivahtilupauksia.

Tarkki on toiminut Kärppien naisten liigajoukkueen valmennuksessa kaksi viimeistä kautta, ja kolmas on edessä syksyllä. Uuttakin on luvassa, sillä jatkossa Tarkki opastaa myös Vaasan Sportin juniorimaalivahteja ja heidän valmentajiaan.

– Mielenkiintoinen pesti. Enemmän kuin maalivahtien valmentamista, on se maalivahtivalmentajien mentorointia. Vaasassa on paljon hyviä maalivahdinalkuja, mutta valmentajista on ehkä ollut vähän pulaa. Tai sitten on sellaisia valmentajia, joilla ei ole niin paljon omaa pelikokemusta. Pystyn tuomaan sille puolelle sitä ajatusmallia, mitä maalivahti maalissa ajattelee.

Tarkilla on yksi pelin osa-alue, mikä häntä eniten kiehtoo - pelinluku: 

– Olin hyvä lukemaan peliä, ja se korostuu yhä enemmän, koska peli muuttuu kaikilla tasoilla nopeammaksi. Pelaajat ovat taitavampia, ja myös maalivahtien pitää olla nopeampia ja ketterämpiä. Mutta näkisin, että pelinluku ja havainnoiminen korostuu entisestään, ja uskon, että juuri siihen itselläni on paljon annettavaa.

Slovakiassa pidetyllä leirillä nähtiin maalivahteja 24 eri maasta. Joukko oli kirjava ja lupaava.

– Oli hieno huomata, kuinka nais-ja tyttökiekon maalivahtipolkua pyritään kehitttämään. Lainalaisuudet ovat kuitenkin hieman erilaiset kuin miesten puolella. Slovakiassa näki, mitä maailman huipulla tehdään ja mihin esimerkiksi Hockey Canada keskittyy. He ovat huolissaan, koska sieltä ei ole viime aikoina tullut yhtä hyviä maalivahteja kuin vaikkapa Suomesta.

– Ja sitten näki maalivahteja Meksikosta Singaporeen ja monesta maasta siltä väliltä. Oli hienoa nähdä, mitä eri kulttuureissa tehdään. Monissa paikoissa tehdään hienoja asioita tyttömaalivahtien eteen ja tulevaisuudessa tulemme näkemään monia hyviä maalivahteja yllättävistäkin maista.

Etsi sivustolta