maanantai, 09 joulukuu 2019 12:40

Suomen Jääkiekkomuseo täyttää 40 vuotta, juhlapäivänä perjantaina 13.12. museoon vapaa pääsy - Katso ohjelma!

Kirjoittanut SJL toimitus
Juhlapäivänä perjantaina 13.12. museossa on avoimet ovet - iltapäivällä kävijöillä on mahdollisuus päästä kuvaan Kanada-maljan kanssa.  Juhlapäivänä perjantaina 13.12. museossa on avoimet ovet - iltapäivällä kävijöillä on mahdollisuus päästä kuvaan Kanada-maljan kanssa. Pasi Mennander

Vapriikissa sijaitseva Suomen Jääkiekkomuseo on ehtinyt jo keski-ikäiseksi, ja juhlii syntymäpäiviään perjantaina 13.12. Museo tallentaa, dokumentoi, tutkii ja asettaa näytteille suomalaiseen jääkiekkoon liittyvää esineistöä ja valokuva- sekä painotuotemateriaalia. Jääkiekkomuseo vastaa myös suomalaisen jääkiekon Hall of Fame -kunniagalleriasta. Juhlapäivänä museoon on vapaa pääsy.

Suomen jääkiekkomuseo avasi ensimmäisen kerran ovensa Hakametsän jäähallilla 13.12.1979. Suomen Jääkiekkomuseo ry:n pöytäkirjaan on jäänyt merkintä, että runsaan osanoton ohella avajaisissa vallitsi tyytyväinen ja myönteinen henki. Kiitosta oli saatu mm. professori Erkki Ala-Könniltä ja Tampereen kaupungin museotoimenjohtaja Martti Heliniltä, jotka olivat antaneet hyviä neuvoja myös museon perustamisesta. Avajaisissa esiteltiin kokoelmaa, joka oli kartutettu maan jääkiekkokeskuksiin kohdistetulla esinekeräyksellä. Osa esineistä oli ollut jo esillä alkuvuodesta 1979 Tampereen Aluesäästöpankin pääkonttorissa pidetyssä näyttelyssä, joka kuului Suomen Jääkiekkoliiton 50-vuotisjuhlallisuuksiin.

Hakametsän hallilla Jääkiekkomuseota hoidettiin vaatimattomissa tiloissa talkoovoimin. Erityistä huolta museosta piti pitkän linjan kiekkomies Aarne Honkavaara perheineen. Aluksi uusi kiekkokansalle suunnattu museo oli avoinna tuntia ennen SM-liigan otteluita ja muina aikoina sopimuksen mukaan.

Jääkiekkomuseon kokoelmat muuttivat Vapriikkiin 2001, ja samana vuonna avautui myös ensimmäinen perusnäyttely. Museon avajaisia vietettiin 5.9.2001, jolloin tilaisuutta saatiin tähdittämään Suomessa vieraileva Stanley Cup. Ensimmäinen erikoisnäyttely Leijonat olympiakaukalossa avattiin Salt Lake Cityn talviolympialaisten aikoihin 2002.

Jääkiekkomuseo on toiminut Vapriikissa ammatillisesti hoidettuna museona jo 17 vuotta. Aukioloaikojen ja sijainnin puolesta saavutettavuus on parantunut valtaisasti sitten jäähallivuosien, ja näyttelytilaakin on paljon enemmän. Esillä oleva perusnäyttely on järjestyksessä jo kolmas. Juhlan kunniaksi sitä on täydennetty miesten ja naisten uusimmista MM-saavutuksista kertovilla mitaleilla.


Juhlapäivän 13.12. ohjelma yleisölle:

Klo 10-18 Etsimään! Museorastirata avoinna lapsille ja lastenmielisille.

Klo 15–18 Kannun kanssa kuvaan! Poseeraa selfiessä Kanada-maljan rinnalla

Klo 15 Tuleekohan uusi maalilaulu? Lauluyhtye Trionan sävellahja Suomen Jääkiekkomuseolle ensiesityksessä.

Klo 15 Miten museo tehdään?
Museon perustamista ja pyörittämistä muistelemassa Jääkiekkomuseon perustajajäsenet Kalervo Kummola ja Kimmo Leinonen. Aiheesta jatkavat Pirkko Linkosuo ja Pertti Kontto klo 15.30. Haastattelijana toimittaja Juha Koivunen.

Klo 16 Pokaali tutuksi!
Kultaseppämestari ja opettaja Jyrki Karvinen avaa Kanada-maljan salaisuuksia toimittaja Juha Koivusen johdattelemana.

Klo 16.30–17  Musiikkia museossa! Lauluyhtye Triona musisoi kolmannen kerroksen parvekkeella

Klo 15–16 ja 16.30–17.30 Kaukaloon!
Laukaisua ja torjuntaa simulaattoreissa Markus Henrikssonin nostattaessa tunnelmaa.


Lähde: Tiedote

Olet nyt

 
 
 

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Aateloinnit kausi kaudelta

Etsi sivustolta