lauantai, 09 marraskuu 2019 19:09

Kansallishymnien esittäjä Vanessa Philipp on suuri Leijona-fani

Kirjoittanut Sari Luhanka
Vanessa Phillipp Vanessa Phillipp Mika Kylmäniemi

Artisti Vanessa Philipp on esittänyt kansallishymnejä Karjala-turnauksessa vierailla kielillä jo kohta 20 vuoden ajan. 

Turnauksen alkuaikoina hän esitti ennen otteluita sekä Maamme-laulun että muut hymnit. Nykyisin hän laulaa vierailevien maajoukkuiden kansallishymnit. Perjantaina turnauksen avausottelussa oli vuorossa Venäjän ja lauantaina Tshekin kansallislaulu. Vanessa on puoliksi Tshekki ja tshekin kieli sujuukin häneltä sujuvasti.

Vaikka Vanessa esittää useiden valtioiden kansallislauluja niiden alkuperäiskielellä, puhuu hän itse vain suomea, tshekkiä, englantia ja kouluruotsia. Vanessa ei siis puhu itse esim. venäjää tai ranskaa, jota esimerkiksi Kanadan kansallishymnissä on englannin lisäksi.

– Olen opetellut näiden hymnien sanat foneettisesti sävelkorvan avulla, ja olen palkannut myös alkuperäiskielen osaajan preppaamaan hymnien sanojen merkityksen ja oikean lausuntatavan.

Miten urasi Karjala-turnauksen kansallislaulujen esittäjänä alkoi?

– Olen aikoinaan ollut töissä Tshekin suurlähetystössä ja Jääkiekkoliitto kyseli sieltä kansallishymnin esittäjää. Sitä kautta tämä alkoi.

Haastattelutilanteessa Vanessa oli juuri valmistautumassa Venäjän kansallishymnin esittämiseen. 

– Onhan se jäälle yksin meneminen aika hurjaa ja aika yksinäiseltä siellä tuntuu. Spottivalot kohdistuvat vain sinuun, halli on täynnä, kamerat käyvät ja yleisä hiljenee kuuntelemaan sinua. Ei ole myöskään taustamusiikkia, mutta nautin tästä valtavasti, Vanessa kertoo. 

Vanessa toimii päivisin markkinoinnin ja viestinnän alalla. Hän on kouluttautunut myös musiikin saralla ja keikkailee iltaisin ja viikonloppuisin tapahtumissa ja konserteissa erilaisissa kokoonpanoissa. Isoissa urheilutapahtumissa kansallishymnien esittäminen on hänelle ainutlaatuista. 

– Tällainen keikkapaikka ei ole ihan jokapäiväistä. Se yleisömäärä ja tilaisuuden arvokkuus tekevät näistä ainutlaatuisia. On suuri kunnia tulla tänne, Vanessa kertoo silmät säihkyen. 

Vaikka Vanessa ei muuten seuraakaan urheilua kovin aktiivisesti tunnustautuu hän Leijonien suureksi faniksi. 

– Leijonat on ihan huippuja!

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia

Etsi sivustolta