2014 - Selänteen, Timosen, Jokisen ja Salon pronssiset jäähyväiset - Naisleijonat hyytyi mitalipelien ulkopuolelle

Kirjoittanut Petteri Ikonen
Salo (vas.), Selänne ja Jokinen. Salo (vas.), Selänne ja Jokinen. Jukka Rautio

Moni uskoi Torinon tai viimeistään Vancouverin olympialaisten jäävän Teemu Selänteen, Kimmo Timosen ja Sami Salon viimeisiksi olympialaisiksi, mutta kolmikko oli mukana vielä vuonna 2014 Sotshin olympialaisissa. Muutama kovan luokan poisjäänti kuitenkin tapahtui, kun Koivun veljekset Saku ja Mikko jäivät sivuun loukkaantumisten vuoksi.

Suomen joukkue oli sekoitus kokemusta ja nuoruutta, kun Selänteen ja Aleksander Barkovin ikäero oli peräti 25 vuotta. Ikäero ei haitannut kaukalossa, kun Selänne palasi Suomen joukkueen ykkösratkaisijoiden joukkoon. Vancouverissa Selänne jäi maaleitta, mutta Sotshissa hän viimeisteli neljä maalia paaluttaen asemaansa kaikkien aikojen tehokkaimpana olympiakiekkoilijana.

Suomi kukisti alkulohkossa Itävallan ja Norjan, mutta hävisi jatkoajalla Kanadalle 1-2. Leijonat jäi lohkossa toiseksi, mutta parhaana lohkokakkosena saavutti suoran puolivälieräpaikan. Puolivälieräottelussa vastaan asettui Venäjä, jolle kelpaisi kotikisoista vain kultamitali.

Ilja Kovaltshuk vei avauserässä Venäjän johtoon, mutta Juhamatti Aaltonen sooloili komean tasoitusmaalin. Selänne laukoi erän lopussa Suomelle johtomaalin. Mikael Granlund viimeisteli toisessa erässä 3-1-maalin, joka jäi ottelun viimeiseksi.

Välierässä Suomi sai vastaansa Ruotsin. Olli Jokinen vei Suomen johtoon toisessa erässä, mutta Loui Eriksson ja tähtipuolustaja Erik Karlsson nostivat Tre Kronorin voittoon ja loppuotteluun. Loppuottelupaikan karkaaminen oli Suomelle karvas pettymys jo toisessa olympiaturnauksessa peräkkäin, mutta pronssiottelussa olisi vielä voitettavaa.

Suomi nuiji Yhdysvallat 5-0, kun Selänne johti Leijonien ilotulitusta kahdella maalillaan. Selänne, Timonen ja Salo saivat voitokkaat päätökset maajoukkueurilleen. Selänne kasvatti uransa 37. olympialaisottelussaan pistesaaliinsa lukemiin 24+19=43. Aktiivipelaajista lähimpänä on Slovakian Marian Hossa, jolla on 15 pistettä Selännettä vähemmän.

Loppuottelussa Kanada jätti Ruotsin aseettomaksi, voitti 3-0 ja otti toisen peräkkäisen olympiakultansa. Turnauksen pistepörssin kärkikolmikon muodostivat Yhdysvaltojen Phil Kessel (5+3), Ruotsin Karlsson (4+4) ja Suomen Granlund (3+4). Selänne nousi olympialaisten määrässä Raimo Helmisen rinnalle. Kuudensissa olympialaisissaan pelanneen Selänteen peli rullasi niin hyvin, että hänet valittiin turnauksen tähdistöön ja parhaaksi pelaajaksi.

Naisleijonat hyytyi mitalipelien ulkopuolelle

Sotshin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksessa Suomi pelasi samassa lohkossa Kanadan, Yhdysvaltojen ja Sveitsin kanssa. Lohkon kahdelle parhaalle oli tarjolla suorat välieräpaikat, jotka menivät odotetusti Kanadan ja Yhdysvaltojen jaettavaksi.

Suomi voitti alkulohkossa vain Sveitsin, kun Jenni Hiirikoski teki ratkaisumaalin jatkoajalla. Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan tuli tappiot 1-3 ja 0-3, joten lukemat olivat siedettävämmät kuin monissa aiemmissa turnauksissa.

Naisleijonat sai puolivälierässä vastaan Ruotsin. Venla Hovi vei Suomen johtoon toisen erän puolivälin jälkeen, mutta kolmannen erän alussa Ruotsi nousi tasoihin ja 2-1-johtoon. Emma Nuutinen iski Suomen 2-2-tasoituksen, mutta Ruotsi ratkaisi pelin reilu neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Emma Eliasson teki 3-2-johtomaalin, ja Emma Nordin viimeisteli 4-2-loppulukemat.

Suomi päätyi mitalipelien sijaan sijoitusotteluihin, joissa irtosi rutiinivoitot Saksasta 2-1 ja Venäjästä 4-0. Naisleijonien putki olympialaisten mitalipeleissä katkesi, mutta viides sija jätti nälkää seuraaville vuosille.

Naisleijonien tehokkaimmat pelaajat olivat Michelle Karvinen (5+2), Jenni Hiirikoski (3+2) ja Riikka Välilä (1+4). Välilä (o.s. Nieminen) palasi tehokkaana olympiajäille, joilla hän oli esiintynyt edellisen kerran vuonna 2002. Suomen joukkueen pelaajista Välilän lisäksi myös Emma Terho (o.s. Laaksonen) ja Karoliina Rantamäki olivat mukana jo Naganon pronssijoukkueessa vuonna 1998.

 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 20 helmikuu 2018 21:40