2010 - Selänne kaikkien aikojen pisterohmuksi - Rantamäki käynnisti Naisleijonien pronssiriemun

Kirjoittanut Petteri Ikonen
Naisleijonien historian riemukkain voitontanssi? Karoliina Rantamäki on ratkaissut pronssiottelun. Naisleijonien historian riemukkain voitontanssi? Karoliina Rantamäki on ratkaissut pronssiottelun. Lehtikuva

Vuoden 2010 talviolympialaiset järjestettiin Vancouverissa, joten jääkiekon huomio oli taattu. NHL-pelaajat olivat mukana olympiakaukaloissa jo neljättä kertaa peräkkäin. Suomi sai koolle vahvan joukkueen ja lähti hakemaan hyvitystä vuoden 2006 loppuottelutappiolleen.

Edellisten kisojen runkopelaajia oli edelleen mukana, mutta tuloksenteosta ottivat vastuun pääasiassa muut kuin edellisten kisojen tehopelaajat Saku Koivu, Teemu Selänne ja Jere Lehtinen. Selänne kuitenkin pelasi nimensä historiaan jo alkusarjassa, kun hän saalisti kaksi syöttöpistettä. Hänestä tuli kaikkien aikojen tehokkain olympiajääkiekkoilija.

Leijonat voitti Valko-Venäjän 5-1 ja Saksan 5-0. Tulokset muistuttivat Torinon menestyspäivistä, mutta maalinteko tökkäsi täysin Ruotsia vastaan. Lohkon päätösottelussa länsinaapuri voitti 3-0 ja jätti Suomen lohkokakkoseksi. Leijonat sai silti parhaana lohkokakkosena suoran paikan puolivälieriin, joissa vastaan tuli Tshekki. Jatkoaikapaikka irtosi Niklas Hagmanin ja Valtteri Filppulan maaleilla. Miikka Kiprusoff piti maalinsa puhtaana 31 torjunnallaan.

Välierässä Suomi sai vastaansa puhtaalla pelillä edenneen Yhdysvallat. Ottelusta tuli täysi nöyryytys, kun Yhdysvallat voitti avauserän 6-0 ja pelin 6-1. Rökäletappion jälkeen Leijonia odotti pronssiottelu.

Slovakian kultaisen sukupolven piti saavuttaa vielä yksi arvokilpailumitali maalleen, ja joukkue johtikin pronssiottelua parhaimmillaan 3-1. Niklas Hagman kavensi päätöserän alussa 2-3:een, ja Olli Jokinen ratkaisi pelin kahdella maalillaan. Valtteri Filppula viimeisteli 5-3-loppulukemat.

Loppuottelu oli todellinen jännitysnäytelmä. Yhdysvallat nousi Zach Parisen maalilla tasoihin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Jatkoajalla Sidney Crosby ratkaisi 3-2-maalillaan olympiakullan Kanadalle.

Suomen parhaat pistemiehet olivat Hagman (4+2), Jokinen (3+1) ja Kimmo Timonen (2+2). Turnauksen pistepörssin kaksi kärkisijaa veivät Slovakian Pavol Demitra (3+7) ja Marian Hossa (3+6). Kolmas oli Yhdysvaltojen Parise pistein 4+4=8.

Rantamäki ratkaisi pronssin jatkoajalla

Naisleijonien turnaus eteni edelliskisoista tutulla kaavalla. Alkusarjassa Suomi kukisti ennakolta heikommat Venäjän ja Kiinan 5-1 ja 2-1, mutta Yhdysvallat oli liian kova vastus lohkovoiton ratkaisseessa ottelussa. Yhdysvallat murskasi Suomen 6-0 ja iski pelin selväksi jo avauserässä neljällä täysosumallaan.

Lohkon kakkossija merkitsi välieriin vastustajaksi Kanadaa, joka oli voittanut toisen lohkon. Noora Räty urakoi Suomen maalilla 45 torjuntaa, mutta Suomella oli vaikeuksia päästä maalintekopaikoille. Kanadan Shannon Szabados joutui torjuntatöihin vain 11 kertaa. Kanukit voittivat lopulta 5-0.

Pronssiottelussa nähtiin rakkaiden vihollisten Suomen ja Ruotsin välienselvittely. Suomi johti kahdesti Heidi Pelttarin ja Michelle Karvisen maaleilla, mutta länsinaapuri punnersi tasoihin kummallakin kerralla. Ottelu ratkesi jatkoajalla, kun Karoliina Rantamäki viimeisteli Suomelle historian toisen naisten jääkiekon olympiamitalin.

 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 20 helmikuu 2018 13:35