2006 - Katkennut maila maksoi kultamitalin - Naisleijonille jälleen neljäs sija

Kirjoittanut Petteri Ikonen
Saku Koivun olemus kertoi finaalipettymyksestä. Saku Koivun olemus kertoi finaalipettymyksestä. Lehtikuva

Saku Koivu ei pystynyt osallistumaan Salt Lake Cityn olympialaisiin syövän vuoksi, mutta neljä vuotta myöhemmin Koivu pelasi Torinon olympialaisissa kenties uransa parasta jääkiekkoa. Muissa lajeissa Suomen mäkihyppääjät saavuttivat kaksi mitalia ja miesten curling-maajoukkue otti yllättävän hopeamitalin.

Jää oli liukas myös Leijonilla, jotka pelasivat yhden historian parhaista turnauksistaan. Ykkösketjun Koivu, Teemu Selänne ja Jere Lehtinen pyörittivät vastustajat solmuun. Suomen joukkueesta löytyi myös leveyttä. Ratkaisut eivät olleet yhden tai kahden kentällisen varassa.

Alkusarjassa Suomi nollasi Sveitsin, Italian, Saksan ja Kanadan. Vain kolmannessa ottelussa vastassa ollut Tshekki onnistui maalinteossa Suomea vastaan, mutta Leijonat tekivät neljä maalein 4-2 päättyneessä ottelussa. Tshekki-ottelun ratkaisumaaleista vastasi juuri ykkösketju, joka teki kolmannessa erässä kaksi maalia.

Puolivälieräottelusta tuli puolestaan Olli Jokisen näytös. Jokinen teki toisessa erässä 3-2 ja 4-2-maalit. Kolmannessa erässä Yhdysvallat kavensi, mutta ei noussut tasoihin. Välierässä Suomi nuiji Venäjän 4-0. Antero Niittymäki oli maalilla jälleen huippuvireessä ja torjui 21 kertaa.

Loppuottelussa Suomi joutui ensimmäistä kertaa turnauksen aikana takaa-ajajaksi, kun Niklas Kronwall vei Ruotsin 2-1-johtoon toisessa erässä. Vanha Ruotsin-kaataja Ville Peltonen otti jälleen roolia ja tasoitti toisen erän loppupuolella. Kaikki oli katettu huikeaa kolmatta erää varten.

Suomen kultaunelma katkesi kolmannen erän alussa samaan aikaan Saku Koivun mailan kanssa. Koivu lähti keskialoituksesta hakemaan ehjää mailaa, ja Ruotsi käytti hetkellisen ylivoiman hyväkseen. Mats Sundin ja Peter Forsberg toimittivat kiekon Nicklas Lidströmille, joka laukoi 3-2-johtomaalin. Suomi tavoitteli raivokkaasti tasoitusta, mutta Ruotsi ei luopunut johtoasemastaan. Olympiahopea oli kova saavutus, mutta pettymys Leijonien riveissä oli suuri. Tehokasta jääkiekkoa pelannut Suomi sortui viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Pronssiottelussa Tshekki peittosi Venäjän 3-0. Euroopan maat miehittivät Naganon olympialaisten tavoin mitalisijat. Pistepörssi oli Naganon tavoin sinivalkoisten juhlaa, kun Teemu Selänne rohmusi tehot 6+5=11 ja Saku Koivu 3+8=11.

Naisleijonille jälleen neljäs sija

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue lähti Torinon olympialaisiin tuttuun tapaan pohjoisamerikkalaisten haastajana. Joukkueet oli jaettu kahteen alkulohkoon, ja Suomi hoiti hommansa mallikkaasti Saksaa ja Sveitsiä vastaan. Kolmaskin ottelun alkoi lupaavasti, kun Mari Pehkonen iski 1-0-maalin Yhdysvaltojen verkkoon. Jenkit nousivat nopeasti tasoihin, mutta Suomi karkasi uudestaan Emma Laaksosen ja Kati Kovalaisen maaleilla. Yllätys muhi hetken, mutta sen jälkeen ottelu oli Yhdysvaltojen juhlaa. Jenkit marssivat lopulta 7-3-voittoon ja lohkovoittoon.

Lohkon toinen sija merkitsi Suomelle Kanadan kohtaamista välierässä, ja edellisottelun yllätysvalmiudesta ei ollut tietoakaan. Kanada jauhoi 6-0-voiton. Toisessa välieräottelussa Ruotsi yllätti Yhdysvallat, ja näin Yhdysvaltojen ja Kanadan keskinäisten loppuotteluiden sarja katkesi. Yhdysvallat sisuuntui pronssiotteluun ja voitti Suomen 4-0. Katie King teki kolme maalia pronssiottelussa ja sysäsi Suomen neljänneksi.

Loppuottelussa Kanada kukisti Ruotsin 4-1. Kanadan pelaajat valloittivat myös pistepörssin kärjen. Kirkkonummen Salamoissakin urallaan pelannut Hayley Wickenheiser rohmusi viidessä ottelussa pisteet 5+12=17. Seuraavilla sijoilla olivat Cherie Piper (7+8) ja Gillian Apps (7+7).

 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 20 helmikuu 2018 13:35

Etsi sivustolta