2002 - Helmisen juhlakisat eivät tuottaneet mitalia - Naisleijonille tappio pronssiottelussa

Kirjoittanut Petteri Ikonen
Raimo Helminen ja Valko-Venäjän Andrei Kovalev. Raimo Helminen ja Valko-Venäjän Andrei Kovalev. Lehtikuva

Salt Lake Cityn olympialaisissa Suomi aloitti kisat isäntämaa Yhdysvaltoja vastaan ja hävisi 0-6. Tulosta parempi saavutus nähtiin yksilötasolla, kun Raimo Helminen pelasi jo kuudensissa olympialaisissaan. Helmisestä tuli historian ensimmäinen kuusissa olympialaisissa pelannut jääkiekkoilija.

Toisessa ottelussa Leijonat otti varman 8-1-voiton Valko-Venäjästä, ja alkusarjan päätösottelu Venäjää vastaan kasvatti toiveita. Suomi kukisti Venäjän 3-1, vaikka Pavel Bure säikäytti 1-0-maalillaan. Suomen maalintekijöinä kunnostautuivat Teemu Selänne, Mikko Eloranta ja Jere Lehtinen.

Puolivälierässä Leijonat sai vastaansa Kanadan. Nikkarit hyydyttivät Suomen ja voittivat 2-1 Joe Sakicin ja Steve Yzermanin maaleilla. Suomen kavennuksesta vastasi Niklas Hagman. Puolivälieräottelun tappio oli pettymys Suomelle, joka oli päävalmentaja Hannu Aravirran johdolla ottanut mitalin Naganon olympialaisista lähtien peräti viidessä arvoturnauksessa peräkkäin.

Kanada eteni lopulta mestariksi saakka. Välierässä Kanada voitti Valko-Venäjän 7-1 ja loppuottelussa Yhdysvallat 5-2. Pronssiottelussa Venäjä murskasi Valko-Venäjän 7-2. Kisojen suurimmasta yllätyksestä vastasi Valko-Venäjä, joka yllätti puolivälierissä Ruotsin maalein 4-3. Ruotsin maalivahti Tommy Salo hörppäsi kohtalokkaasti Valko-Venäjän Vladimir Kopatin kaukolaukauksen.

Ruotsille toi lohtua vain Mats Sundinin ykköstila turnauksen pistepörssissä. Sundinin (5+4) perässä olivat Yhdysvaltojen Brett Hull (3+5) ja John LeClair (6+1). Suomen tehokkain oli kolme maalia viimeistellyt Selänne.

Naisleijonille yllätystappio pronssiottelussa

Suomi lähti naisten jääkiekkoturnaukseen Yhdysvaltojen ja Kanadan kovimpana haastajana, mutta turnaus päättyi lopulta pettymykseen. Alkusarjassa Suomi otti rutiinivoitot Kiinasta ja Saksasta. Lohkon päätösottelussa Yhdysvallat oli odotetun vahva, mutta 0-5-tappio oli Suomelle liian karu.

Välierässä Suomi horjutti Kanadaa ja nousi Tiia Reiman kahdella sekä Katja Riipin yhdellä maalilla 0-2-takaa-ajoasemasta 3-2-johtoon. Kanada murjoi Naisleijonat lopulta 7-3, ja edellisten olympialaisten tavoin Suomi päätyi pronssiotteluun. Suomi lähti pronssijahtiin suosikkina, mutta maalinteko tökki pahimmalla mahdollisella hetkellä. Ruotsi voitti pronssiottelun 2-1. Naisleijonien ainoan maalin teki Hanne Sikiö. Loppuottelussa Kanada kuittasi Naganon olympialaisten tappionsa ja voitti Yhdysvallat 3-2.

Vaikka Suomen jääkiekkoilijoilta mitalit jäivät ottamatta, sinivalkoiset ottivat muissa lajeissa mukavan tukun mitaleita. Janne Lahtela voitti kultaa kumparelaskussa, Samppa Lajunen otti kolme kultaa yhdistetyssä, ja Matti Hautamäki oli Suomen ykkösmäkikotka yhdellä henkilökohtaisella ja yhdellä joukkuemitalilla.

 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 20 helmikuu 2018 13:35