1998 - NHL-tähtien loistoa - Naiset debytoivat olympialaisissa

Kirjoittanut Petteri Ikonen
Jari Kurri (vas.) ja Esa Tikkanen olympiamitalisteina. Jari Kurri (vas.) ja Esa Tikkanen olympiamitalisteina. Lehtikuva

Talviolympialaiset järjestettiin vuonna 1998 Japanin Naganossa, ja ohjelmassa oli ensimmäistä kertaa mukana naisten jääkiekkoturnaus. Myös miesten turnauksessa pelasivat maailman parhaat pelaajat, kun NHL päästi pelaajansa olympialaisiin. Miesten jääkiekkoturnauksessa nähtiinkin todellista tähtiloistoa, kun koko NHL:n kerma oli mukana Wayne Gretzkyn, Jaromir Jagrin, Peter Forsbergin ja Pavel Buren kaltaisten tähtien johdolla.

Suomikin sai jalkeille huippujoukkueen, kun Leijonia tähdittivät kokeneet Jari Kurri, Esa Tikkanen, Jyrki Lumme ja Teppo Numminen sekä nuoremmat supertähdet Teemu Selänne, Saku Koivu ja Jere Lehtinen. Suomen joukkueen pelaajista 13 saapui NHL:stä ja vain neljä pelaajaa ei missään vaiheessa uraansa kiekkoillut NHL:ssä.

Leijonat hävisi ensimmäisen ottelunsa Tshekille 0-3 ja toisen ottelunsa Venäjälle 3-4. Lehtinen teki kaksi maalia Venäjää vastaan, mutta Venäjä ratkaisi pelin muutama minuutti ennen loppua. Kolmannessa ottelussa Leijonat iskivät tulostaululle 8-2-lukemat Kazakstania vastaan.

Puolivälierään vastustajaksi tuli Ruotsi. Maalitilanteet olivat kummassakin kenttäpäädyssä vähissä, mutta Teemu Selänne käytti omansa. Päävalmentaja Hannu Aravirta kasasi turnaukseen ketjun Lehtinen - Koivu - Selänne, ja Selänne teki puolivälieräottelussa kaksi maalia. Ruotsi säikäytti Forsbergin viimeisen minuutin kavennusmaalilla, mutta lähti kotimatkalle 1-2-tappio niskassaan.

Venäjää vastaan pelattu välieräottelu jäi historiaan Pavel Buren näytöksenä. Bure teki käsittämättömät viisi maalia, ja Venäjä nuiji Suomen 7-4. Buren iltapuhteeseen mahtui puhdas hattutemppu (maalit 1-0, 2-0, 3-0) ja lisäksi Venäjän 6-4 ja 7-4-maalit.

Pronssiottelussa Kurri ja Tikkanen pääsivät pelaamaan pitkäaikaista ketjukaveriaan Gretzkyä vastaan, kun myös Kanadan kultaunelma oli musertunut välierässä. Kurri laukoi turnauksen ainoan maalinsa Tikkasen syötöstä, ja Suomi pääsi johtoon. Kanada nousi tasoihin, mutta Lehtinen vei Suomen uudestaan karkumatkalle. Kanada nousi vielä kerran tasoihin, mutta Ville Peltosen 3-2-maali oli jo liikaa.

Peltonen pelasi pronssiottelussa ”vanhalla” paikallaan Lehtisen ja Koivun ketjukaverina, kun Selänne oli sivussa loukkaantumisen vuoksi. Päävalmentaja Aravirta palautti Suomen mitalikantaan kolmen mitalittoman arvoturnauksen jälkeen ja aloitti reilun kolme vuotta kestävän mitaliputken, jonka aikana Naganon pronssin lisäksi Leijonat saavutti kolme MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin.

Euroopan maat miehittivät Naganossa kaikki miesten jääkiekon mitalisijat, kun loppuottelussa kohtasivat Tshekki ja Venäjä. Dominik Hasek torjui nollapelin, ja Tshekki nappasi kultaa Petr Svobodan kolmannessa erässä tekemällä täysosumalla. Pistepörssin kärki oli sinivalkoinen, kun Selänne oli tehokkain pistein 4+6=10 ja Koivu summasi 2+8=10. Pavel Bure oli turnauksen paras maalintekijä yhdeksällään täysosumallaan. Pistepörssissä hän sijoittui kolmanneksi.

Naisleijonat paras ei-pohjoisamerikkalainen

Suomi menestyi myös naisten jääkiekkoturnauksessa. Pohjois-Amerikan maat olivat odotetusti vahvempia, mutta Suomi hoiti hommansa loistavasti muita maita vastaan. Heti avausottelussa Naisleijonat nollasi Ruotsin 6-0 ja murskasi toisessa ottelussa Japanin 11-1. Kirsi Hänninen teki Japania vastaan hattutempun.

Seuraavissa otteluissa Yhdysvallat ja Kanada kukistivat Naisleijonat 4-2. Alkusarjan päätösottelussa Suomi pääsi taas kunnolla maalien makuun ja voitti Kiinan 6-1. Asenne oli joukkueella kunnossa, vaikka päätyminen pronssiotteluun oli jo varma. Mitalipelien parit määräytyivät alkusarjan mukaan, ja loppuotteluun päätyivät Yhdysvallat ja Kanada.

Suomi sai pronssiottelussa vastaansa Kiinan. Naisleijonat jäi avauserässä takaa-ajajaksi, mutta otti toisessa erässä otteen mitalista Sari Fiskin, Johanna Ikosen ja Sanna Lankosaaren maaleilla. Kolmannessa erässä Riikka Nieminen viimeisteli loppulukemat. Pronssi irtosi lopulta 4-1-voitolla. Loppuottelussa Yhdysvallat kukisti Kanadan 3-1.

Turnauksen tehokkain pelaaja oli Nieminen, joka summasi pisteet 7+5=12. Maalitilastossa hän oli toinen Kanadan Danielle Goyetten (8+1) jälkeen. Pistepörssin kolmas oli Yhdysvaltojen Karyn Bye tehoin 5+3=8.

Naganon olympialaiset olivat menestys Suomen jääkiekkoilijoille, mutta mitaleita tuli kiitettävästi myös muissa lajeissa. Esimerkiksi Mika Myllylä otti maastohiihdossa kolme mitalia, ja Jani Soininen vaali Suomen mäkihyppyperinteitä kahdella mitalillaan.

 

 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 20 helmikuu 2018 13:35

Etsi sivustolta