1994 - Yksi huono erä pilasi kultaunelman

Kirjoittanut Petteri Ikonen
Leijonien turnaus päättyi pronssiottelun voittoon. Leijonien turnaus päättyi pronssiottelun voittoon. Lehtikuva

Vuoteen 1992 saakka kesä- ja talviolympialaiset järjestettiin samana vuonna, mutta vuonna 1994 talviolympialaiset järjestettiin poikkeuksellisesti vain kaksi vuotta edellisten Albertvillen talviolympialaisten jälkeen. Kansainvälinen olympiakomitea siirsi talviolympialaiset järjestettäväksi eri vuosina kesäolympialaisten kanssa, ja ensimmäiset uudella aikataulutuksella järjestetyt talviolympialaiset pidettiin Norjan Lillehammerissa.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue uudistui kevään 1993 MM-kilpailujen jälkeen, kun ruotsalainen Curt Lindström valittiin päävalmentajaksi. Sukupolvenvaihdos pelaajistossa voimistui, ja kaudella 1993-1994 Saku Koivu, Ville Peltonen ja Jere Lehtinen tekivät läpimurtonsa Euroopan eliittiin.

Maajoukkueen nuoreen pelaajakaartiin kuuluivat myös esimerkiksi Marko Kiprusoff, Sami Kapanen ja Tero Lehterä. Kokemusta joukkueeseen toivat muun muassa Raimo Helminen, Mika Nieminen, Esa Keskinen, Hannu Virta ja Jarmo Myllys.

Lillehammerissa Lindström luotsasi Leijonat alkusarjasta jatkoon puhtaalla pelillä. Leijonat kukisti Tshekin 3-1, Venäjän 5-0, Norjan 4-0, Itävallan 6-2 ja Saksan 7-1. Puolivälierässä Suomi höykytti Yhdysvallat peräti 6-1, kun maalintekijöinä kunnostautuivat Nieminen kahdesti ja Koivu, Virta, Kiprusoff sekä Janne Ojanen kukin kerran. Voittosarjalle ei näkynyt loppua, ja Suomessa eläteltiin jopa mestaruusunelmia.

Suomi hävisi koko kahdeksan ottelun turnausrupeamansa aikana vain yhden erän, ja se erä oli välieräottelun kolmas 20-muuttinen. Suomi ja Kanada lähtivät toiselle erätauolle 2-2-tilanteessa, mutta päätöserän vaahteranlehtipaidat voittivat 3-1. Suomen kultaunelma katosi Gjövikin iltaan 3-5-tappion myötä.

Ennen pronssiottelua maastohiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi (o.s. Hämäläinen) kävi tsemppaamassa Leijonia ja pettymyksen kärsinyt joukkue kasasi itsensä viimeiseen otteluunsa. Kirvesniemi itse saavutti Lillehammerissa kaksi pronssimitalia ja huipensi kaikkiaan seitsemän olympiamitalia tuoneen uransa.

Pronssitaistelu maistui myös jääkiekkoilijoille, ja Suomi nollasi Venäjän 4-0. Myllys torjui Suomen maalilla 21 kertaa, ja Suomelta maalinteossa onnistuivat Marko Palo, Mika Alatalo, Peltonen ja Mika Strömberg. Suomen jääkiekkohistorian toinen olympiamitali oli tosi asia, ja mitalisade jatkui kevään 1994 MM-kilpailuissa. Tuloksena oli hopea. Vuotta myöhemmin Suomi pääsi Tukholmassa kultakantaan. Lillehammerin olympiajoukkueen runko muodosti myös MM-kultajoukkueen rungon.

Loppuottelussa Kanada sai vastaansa Ruotsin, joka otti olympiakullan rangaistuslaukauskilpailussa. Peter Forsberg viimeisteli ratkaisevan maalin, ja maalivahti Tommy Salo torjui Kanadan viimeisen yrityksen.

Turnauksen pistepörssin kärkikolmikon miehittivät Slovakian Zigmund Palffy (3+7), Miroslav Satan (9+0) ja Peter Stastny (5+4). Suomen parhaat pistemiehet olivat Nieminen (3+5), Peltonen (4+3) ja Koivu (4+3).

 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 20 helmikuu 2018 13:35