torstai, 17 touko 2018 15:48

Aho vs. Teräväinen - Velikullat Carolinasta - "Hölmöläinen se on!"

Kirjoittanut Siiri Markkanen
Aho (vas.) ja Teräväinen. Aho (vas.) ja Teräväinen.

Tanskassa pelattavien MM-kisojen pistepörssin kärkikolmikosta löytyvä Carolina Hurricanesin kaksikko Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ovat oppineet tuntemaan toisensa sekä jäällä, että sen ulkopuolella. Nyt on aika selvittää, mitä nämä nuoret kiekkotaiturit tuumivat toisistaan. Ja kuinka hyvin he loppujen lopuksi tuntevatkaan toisensa?

Suomen joukkueesta löytyy tänä keväänä paljon pohjoissuomalaista kiekko-osaamista ja runsaasti kärppälähtöisiä pelaajia. Miten tällainen "oululaisinvaasio" on oikein saatu pidettyä kurissa joukkueen sisällä?

- No ihan hyvin. Meillähän on tässä näköjään ihan tämmönen tasajako, että me "muu maailma" ollaan sitten keskenämme ja pelataan noita (oululaisia) vastaan asiassa kuin asiassa, Teräväinen taktikoi.

"Teukan" seura- sekä ketjukaveri, Oulussa itsekin kiekko-oppinsa saanut Aho, ei tuttuun vaatimattomaan tapaansa osaa sen kummemmin eritellä oululaisen kiekkokulttuurin salaisuuksia.

- En mää tiiä. Sieltä on vaan tullu aika palijon hyviä pellaajia enkä nyt ossaa sannoo, että mistä se johtuu. Aika moni asia siellä vaan tehdään oikein. Pakko vaan lisätä tuohon edellisseen vielä, niin Teukkahan puhhuu jo Oulun murretta ihan täysin. Että se on jo ihan yks meistä.

Kysyimme samaa asiaa jo aiemmin mm. puolustaja Markus Nutivaaralta, jonka vastaus oli, että pohjoisessa ei ole muuta tekemistä kuin pelata kiekkoa. "Sepe" ei tätä itse allekirjoita.

- No siis "Nutihan" on Haukiputtaalta, joten en mää tiedä voiko sitä laskea oululaiseksi. Mä en tiiä mitä se oikein höpisee! Kyllä mulla ainakin siellä ihan tekemistä riittää.

Kaksi kautta Carolinassa yhdessä pelannut kaksikko on taituroinut yhteensä 220 tehopistettä. Siitä huolimatta tehokaksikko ei ole onnistunut saamaan suomimusaa kopissa kuulumaan.

- Joo, ei oo vielä ihan hirveesti sitä kuulunut, Sepe pudistelee päätään.

- Kyllä siellä vielä kaiken maailman räppi soi, niin että korvat oikein särkyy välillä. Pitää nyt yrittää vaikka Sepestä hoitaa kapteeni, niin se sais vähän valtaa siihen asiaan.

Nuorukaiset ovat melkoisia velikultia ja viettävätkin paljon aikaa yhdessä myös hallin ulkopuolella.
Se on toki erittäin helppoa, naapureita kun ovat.

- Pleikkaria pelataan, välillä golffataan ja käydään syömässä. Mitä nyt tämmöstä, ihan normaalia hengailua ja..., Sepe alkaa kertoa vapaa-ajan vietosta.

- Nii, noita justiinsa. Ja siis aina tuo Sepe on siellä härnäämässä, ei anna hetken rauhaa, Teukka huomauttaa väliin.

- Niin...

Kumpi sitten onkaan parempi pelaamaan pleikkaria, golffaamaan tai kokkaamaan? Ja ihan rehellisesti sanottuna? Kaksikko on yhtä naurua ennen kuin vastauksia alkaa löytyä.

- Mää otan kokkauksen, sitten..., Sepe aloittaa.

- Mää otan loput!

- No siis se riippuu ihan pelistä! Golffi on kyllä ihan Teukan selkeesti.

- Pleikassa menee kyllä ihan selkeesti 50-50 silleen, että riippuu tosiaan paljon pelistä.

Entä kumpi saa pisteet kodin siisteydestä, onko naapureilla kenties viikottaisia tupatarkastuksia keskenään?

- No ei taida olla edes kisaa tuosta.., Sepe myöntää.

- Ei niin, kyllä mulla aina on aika siisti kämppä verrattuna Sepeen.

- Niin, no. Ei meillä oo mittään tupatarkastuksia, mutta tosi paljon tullee kyllä aina tuossa käytyä toisen luona, kärppäkasvatti toteaa hymyissä suin.

Ketjukaverit tuntevat toisensa kuin omat taskunsa ennen kaikkea kuitenkin kaukalossa. Kuten Tanskan MM-jäilläkin on jo monesti nähty, kaksikko tuntuu tietävän tasan tarkkaan missä toinen menee ja milloin ja minne syöttää. Onko toisella kuitenkin joku ominaisuus minkä soisi myös itselleen?

- Jos puhutaan pelillisistä ominaisuuksista, niin onhan tuo luistelu sillä aika sulavaa, Teukka kehaisee.

- Mää ottasin golf-swingin. No ei vaan, semmosen säbärannarin, Sepe virnuilee takaisin.

Jääkiekkoilijoita pidetään usein varsin taikauskoisina. Ennen peliä saatetaan pukea varusteet tietyssä järjestyksessä tai tehdä lämmittelyissä aina samat kuviot. Kummalla Carolinan kaksikosta sitten on oudommat maneerit?

- Mä en kyllä ihan hirveesti oo seurannu Teukkaa tossa..

- Mä veikkaan että ollaan molemmat aika yhtä lailla (taikauskoisia). Sellasia pieniä, samoja asioita, Teukka jatkaa paljastamatta kuitenkaan liikaa.

- Me ei olla silleen katsekontaktissa (kopissa ennen peliä), se istuu aina siellä niinku mun oikeella puolella niin mä en oikein pysty sanomaan, Sepe virnuilee vierestä.

- Kyllä sää siellä jäällä hölmöilet ne samat asiat! Teukka toteaa Sepelle.

- Nii, joo joo! Mä en ossaa tohon sannoo oikein mittään, en oo niin palijoo seurannu.

NHL-pelaajien kohdalla puhutaan, että rookievuoden jälkeen toinen kausi on usein vaikeampi. Aho teki tulokaskaudellaan 49 tehopistettä ja nyt menneellä kaudella tehot nousivat lukuun 65. Eli tällä ns. vaikealla kaudella pisteitä tulikin 16 enemmän. Ahon kahta ensimmäistä kautta kirjaimellisesti vierestä seurannut Teräväinen vastaa pilke silmäkulmassa, että miksi näin.

- Nooo mää pidin huolen siitä, ettei näin tule käymään, sanotaanko näin, Teukka naureskelee Sepen myhäillessä koko ajan vieressä.

Vitsit vitsinä. Sen jälkeen Teräväinenkin hieman vakavoituu kerratessaan kulunutta kautta.

- No ei, olihan Sepe sellaset 15 peliä ilman maalia siinä, että vähän tuskaselta vaikutti alkuun, mutta sitten kun ne hanat taas aukes niin ne aukes oikein kunnolla. Ja sitten oikeestaan rullas aika hyvin kyllä meillä molemmilla. Että eipä siinä mitään sen kummempaa stressiä ollut. Sanotaanko näin, että me ollaan niin paljon pelattu kimpassa, että aika paljon ollaan siinä samassa veneessä. Joko pelataan molemmat hyvin tai huonosti.

- Kyllä se on juurikin noin. Ei siinä yksin kukkaan tee mittään. Totta kai sitten jos toisella on vaikee ilta niin pystyis ehkä niinkö kannattellee toista ja toisin päin myös. Mutta aika lailla se mennee myös sillä lailla, miten kenttäkaverit siinä pellaa, Sepe komppaa ketjukaveriaan.

Teräväinen suuntasi Jokereista Pohjois-Amerikkaan jo 2014 ja pelasi pari ensimmäistä kauttaan Chicago Blackhawksin riveissä, voittaen myös Stanley Cupin 2015. Teukka oli siis jo vanha konkari Sepen saapuessa Carolinaan 2016. MM-jäillä kaksikon kuopus on kuitenkin kokeneempi tapaus, sillä Tanskan MM-kilpailut ovat Teräväiselle tosiaan vasta ensimmäiset aikuisten kisat, Aholle jo kolmannet. Millä tavoin Sepe voi sitten mahdollisesti auttaa MM-kisojen ensikertalaista?

- Miten mää autan sitä... Noo, koitan nyt vaan olla ihan mukava kämppäkaveri näin ens alakuun. Koitan olla häirittemättä.

- Nii, ettet härnää mua nii paljoo!

- Nii. Koitan olla sille tosi mukava, Sepe vannoo.

Jääkiekkofanit niin paikan päällä kuin kotisohvilla ovat saaneet jo useaan otteeseen ihailla kaksikon otteita ja taituruutta. Carolinan pojat ovat yltyneet suorastaan melkoiseen lentokeliin; Ahon pitäessä turnauksen pistepörssin kärkipaikkaa Teräväisen ollessa kolmantena. Mitä nuorukaiset itse lupasivat toistensa MM-joukkueeseen tuovan ennen Tanskaan lähtöä?

- Teukka tuo ainakin huumoria ja sellasta rentoutta ja tota..., Sepe aloittaa ennen kuin molemmat purskahtavat nauruun, taas.

- Jaa ei mitään pelillistä vai?

- Nääh, onhan tässä tätä lätkää jo ihan tarpeeksi. No ei vaan, siis hyvän oman persoonansa. Varmasti ihan kaikki tullee toimeen Teukan kanssa. Hyvää läppää siis luvassa ja ja.. sitten jos näitä pelillisiä juttuja miettii niin onhan Teukalla noi varsinkin kaikki erikoistilanteet sen vahavuuksia. Maaleja ja pisteitä!

- Jaa. Että ei mitään paineita siis! No, Sepe tuo yhden hölmöläisen tähän joukkueeseen. Nuoruutta ja intoa ja kokemustakin näköjään kun se kerta on täällä ennenkin jo ollu, Teukka lupaa Sepen puolesta.

Varsinkin Aho on totuttu näkemään kiekkolähetyksissä vaatimattomana, nöyränä ja rauhallisena kaverina. Onko asia kuitenkaan todellisuudessa ihan näin, jos seura-ja ketjukaveria pitäisi kuvailla kolmella sanalla?

- Niinku mä tässä oon jo sanonu niin hölmöläinen se on.. no silti niinku myös aika fiksu, Teukka aloittaa saaden molemmat nauramaan ja Sepen kohottamaan kysyvästi kulmiaan.

- Jaaha!

- Okei joo, nyt kuulostaa että ne menee aika ristiin mutta ku se vaan on! Mutta sanotaan sitten ihan vaan rento vielä. Eiku hei, saanko mä vaihtaa! Sittenki semmonen ADHD ja vilkas sen rennon tilalle. Mää meinasin nyt sanoo ihan väärin.

Eli ei sittenkään ihan niin tyyni kaveri olekaan kyseessä kuin aluksi luulisi. Entäs sitten puolestaan Teuvo?

- Teukka on rento, lupsakka jaaaa... semmonen..., Sepe tuumii hetken.

- Vahva?

- Laiska. No ei! Oikeesti, ei! Huumorintajunen se on, kärppäkasvatti korjaa naureskellen.

Kuten jo moneen kertaan on sekä nähty että todettu; tämä kaksikko totisesti tuntee toisensa. Tai kuten Teukkakin sen haastattelun aikana itsekin totesi:

- Mää tunnen Sepen ihan liian hyvin. Mää haluaisin olla tietämättä siitä vähän joitakin asioita! Molemmat repeävät nauramaan kovaan ääneen.

Aika velikultia.

MM-kisojen puolivälieräottelu Suomi-Sveitsi alkaa torstaina kello 21:15. Lähetys MTV3- ja C More Sport 1 -kanavilla.

Kapanen vs. Rantanen - Valloittavat velikullat - ”Kuopion pojalta ei tule tähän kyllä mitään”
Koivisto vs. Mäenalanen - Arjensankari ja rantaruottalainen - "Ollaan muutaman kerran jouduttu kiroamaan toisiamme"
Palola vs. Jormakka vs. Manninen - Energinen taiturikolmikko - ”Monesti meikäläinen on jäykkä kuin jääpuikko”
Husso vs. Säteri - Iloinen maalivahtikaksikko - ”Siinä kyllä Tiger Woodskin kalpenisi rinnalla”
Pokka vs. Nutivaara - Pakkikaksikko pohjoisesta - "Jo C-junnuissa annoin sille paljon vinkkejä"
Honka vs. Heiskanen - Dallasin tulevat tähdet Leijonien takalinjoilla - "Hyökkäyssuuntaan paljon hommia"


Soiko "Esson baariin" Carolinan kopissa?Kumpi on parempi pelaamaan pleikkaria, golffaamaan tai kokkaamaan?

 

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia