sunnuntai, 07 toukokuu 2017 12:14

Kisaturistina Pariisissa: Kiekkofanin kaksi maailmaa

Kirjoittanut Kamilla Rajander
Myös Joulupukki oli saapunut katsomaan Suomen avausottelua. Myös Joulupukki oli saapunut katsomaan Suomen avausottelua. Kamilla Rajander

Jääkiekko on Ranskassa pieni laji, ja kaikki paikalliset tuskin edes tietävät, että kisat käydään tänä keväänä puoliksi täällä. Kisastadionille kulkeminen perjantaina metrolla tuntuikin huvittavalta, sillä minuun luotiin monia kummastelevia katseita matkatessani kasvomaaleilla maalattu Suomen lippu poskessani ja Leijonien fanipaita päällä. Vielä areenaa lähimpänäkään olevalla Bercyn metroasemalla ei näkynyt muita lätkäfaneilta näyttäviä, ja ehdin jo pelätä erehtyneeni päivästä tai paikasta.

Kun astuin metroasemalta maan pinnalle, tunnelma tuntui heti kotoisammalta: metroaseman vieressä olevat kahvilat olivat terasseja myöten täynnä sini-valkoisiin asuihin pukeutuneita kannattajia, ja suomea kuului joka puolelta. Toki joukossa oli myös ainakin Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavien Ranskan, Kanadan ja Tshekin kannattajia.

Tunnelma faneilla oli katossa jo pari tuntia ennen matsin alkua, ja äänijänteitä avattiin ”Suomi! Suomi!” –kannustushuudoin areenan ulkopuolella. Itse kisapaikalle, AccorHotels Arenalle, siirtyminen sujui paljon jouhevammin kuin olin ajatellut.
 

Pariisin Bercyssä sijaitseva AccorHotels Arena ei näytä ihan tyypillisimmältä jäähallilta.

 

Vaikka turvatoimet ovat kisojen aikana tiukat ja esimerkiksi laukun sisältö tarkastetaan monessa kohdassa, jonot vetivät ja ainakin itse vältyin pidemmältä jonottamiselta. Tosin turnauksen ensimmäisessä pelissä katsojien määrä jäi vähän yli 5000:een, eli hirmuista ruuhkaa ei muutenkaan ollut, sillä areenalle olisi mahtunut katsojia reilusti yli puolet enemmän.

Myös katsomossa tunnelmaa, kannustusta ja aplodeja riitti pienestä katsojamäärästä huolimatta.

Kun peli oli päättynyt ja Maamme-laulu laulettu, fiilis ainakin sini-valkoisten keskuudessa oli edelleen pirteä ja reipas. Hallista poistuessa katsojamäärä tuntui paljon suuremmalta kuin ennen ottelua, jolloin kaikki saapuivat katsomoon hieman eri aikaan. Ihmiset jaksoivat kuitenkin kärsivällisesti kulkea suuresta ihmismäärästä huolimatta rauhallisesti ulos.

Voitokkaan pelin jälkeen Leijonien fanit kuuluivat suuntaavan jatkamaan illanviettoaan terasseille. Itse suuntasin metroon, jonne astuessani tuntui jälleen, kuinka olisin siirtynyt toiseen maailmaan. Olo oli taas kuin satuhahmolla ihmisten maailmassa.

- Kamilla Rajander

 

Kisahallin vieressä olevien kahviloiden terassit täyttyivät kisaturisteista sekä ennen että jälkeen ottelun.