sunnuntai, 18 syyskuu 2016 09:49

Määttä - ”Kaikki on saatava samalle sivulle”

Kirjoittanut Siiri Markkanen
Olli Määttä. Olli Määttä. Pasi Mennander.

Jääkiekon World Cup pelattiin edellisen kerran vuonna 2004. Olli Määttä oli tuolloin vasta 10-vuotias. Nyt tuore Stanley Cup-voittaja on itse mukana kisakalustossa ja onkin yksi Suomen puolustuksen kulmakivistä. Jyväskyläläislähtöinen Määttä odottaa World Cupista ennen kaikkea kovaa, mutta myös mielenkiintoista turnausta.

- Turnaus on aika mielenkiintoinen. Se on lyhyt ja se tulee äkkiä. Jos yksikin peli menee päin mäntyä, niin koko turnaus on helposti sitten siinä. Se on iso haaste.

NHL-kiekkoilijoilla kausi alkaisi normaalisti vasta lokakuussa, mutta tänä syksynä olisi oltava kunnossa jo nyt.

- World Cup on siitäkin haastava turnaus, kun se tulee tosiaan heti tähän kauden alkuun. Pitäisi siis olla jo ihan täydessä iskussa. Se on myös todella nopea turnaus, siinä on kolme kovaa peliä viiteen päivään. Mutta se on tiedostettu jo kauan ja edetty sekä treenattu sen mukaisesti, Määttä kertoo.

12 vuotta sitten Suomen World Cup joukkuetta tähdittivät mm. sellaiset kaverit kuin Teemu Selänne, Saku Koivu, Ville Peltonen ja Jere Lehtinen. Tämän kertainen joukkue on siihen verrattuna vielä nuori ja melko kokematonkin. Joukkueen junioreihin itsekin lukeutuva Määttä ei tästä ole huolissaan.

- Totta kai Suomella on uskomattoman hyvä maalivahtipeli aina. Peksi (Rinne) ja Tuukka siellä lukkoina. Sen lisäksi meillä on mielestäni uskomattoman taitavat hyökkääjät ja liikkuvat pakit, puolustajalupaus aprikoi Leijonien vahvuuksia.

Lyhyen turnauksen aikana on joukkueen yhteisen kemian löydyttävä nopeasti. Määtän mukaan ne viimeiset palaset loksahtavat paikoilleen sitten itse tositoimissa.

- No ne matsit ovat sitten ne, joissa kaiken on hiouduttava yhteen. Ei me voida olettaa, että peli on täydellistä heti ensimmäisessä kohtaamisessa. Meidän on vain yritettävä hakea sitä kemiaa ja pelityyliä, että saadaan kaikki samalle sivulle. Siitähän se kaikki sitten lähtee.

Harjoitusotteluita on nyt alla kolme ennen varsinaisen turnauksen alkua. Leijonilla on vielä pitkä matka edessään sekä paljon petrattavaa eri osa-alueilla. Nuori puolustaja mainitsee kommunikoinnin olevan siinä tärkeässä roolissa.

- Ei se peli vielä valmista ole, on siinä paljon tehtävää. Valmennukselle iso kiitos siitä, että me puhutaan asioista paljon, Määttä heittää kehuja myös valmennusjohdon suuntaan.

Suomi kohtaa heti turnauksen avausottelussaan Pohjois-Amerikan. Tässä alle 23-vuotiaiden yhdistelmäjoukkueessa pelaa Määtälle erittäin tuttu kaveri, nimittäin suomalaisen kanssa Stanley Cupin voittanut maalivahti Matt Murray. Kanadalainen pelasi ilmiömäiset pudotuspelit Pittsburgh Penguisin aloittavana maalivahtina. Määttä ei lähde heti lupailemaan sisäpiirin tietoja miten seurakaveri on ohitettavissa, mutta pilke silmäkulmassa lupaa että kyllä siihen omat niksinsä on.

- No, kyllähän sillekin tehdään maaleja siinä missä muillekin maalivahdeille. Hyvä maalivahtihan se on, meidän pitää vaan päästä ampumaan paljon. Helppoa se ei tule olemaan, mutta kyllä meidän pitäisi siihen keinot keksiä, Määttä virnistää.

 

Viimeksi muutettu maanantai, 19 syyskuu 2016 08:59