Leijonat.fi

     

Valmentajan näköinen kisajoukkue

Hannu Soro, Suomen Jääkiekkoliiton liittohallituksen jäsen Hannu Soro, Suomen Jääkiekkoliiton liittohallituksen jäsen

Kevään 2016 Jääkiekon MM-kisat ovat kallistumassa loppuaan kohti. Tätä kirjoitettaessa Suomi on voittanut tyylikkäästi kaikki ottelunsa - ja ilman mitään suurempaa punnertamista. Koossa on siis nippu taitavia, eri-ikäisiä ja pelaamiseen sitoutuneita ammattilaisia.


Kari Jalonen kumppaneineen on valinnut joukkueen, jolla pitää menestyä MM-kisoissa. Ennen valintoja ja valintojen jälkeen on taas kerran käyty keskustelua, ketä olisi pitänyt valita joukkueeseen ja ketä jättää pois.

Tosiasia on, että jokainen valmentaja valitsee parhaan mahdollisen ja vielä menestykseen tähtäävän joukkueen. Kukaan ei halua valita joukkueeseen vain mukavia kavereita, vaan sen pelaajiston tulee olla eri osa-alueiltaan kiinteä ja hyvä kokonaisuus. Kari Jalonen on valinnut kokemusta ja nuoruuden intoa. Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Mikko Rantasen valinnat ovat olleet rohkeita, mutta oikeaan osuneita. Kisojen puolivälissä he ovat osoittaneet ansainneensa kisapaikan. Pitkän jääkiekkokauden ja alle 20-vuotiaiden MM-kisojen painolasti ei näy näiden nuorukaisten otteissa. Luistin liikkuu ja laukaukset lähtevät.

Vanhemmasta kaartista löytyy jo edellistenkin valmentajien arvostamia kokeneita luottopelaajia, jotka vuodesta toiseen ovat valmiita panemaan itsensä likoon myös leijonalogo rinnassa. Ihailtavaa vastuunkantoa, sillä juuri heitä suomalainen jääkiekkofani odottaa tekemään urotöitä maamme puolesta. Valitettavasti on myös niitä huippupelaajia, jotka eivät jaksa enää panostaa lajiin kauniin kesän kynnyksellä.

Maalivahtiosastoa monet asiantuntijat ehtivät jo arvostella, mutta turhaan. Parivaljakko Mikko Koskinen - Juuse Saros on saanut kiekkoja hyvin kiinni. Saros pelannut jopa kaksi nollapeliä.

Kisavalintojen jälkeen on julkisuteen pulpahtanut kovien pelimiesten nimiä, joita ei nyt näissä kisoissa ole nähty. Heillä olisi varmasti oma arvonsa joukkueessa - ainakin sivustakatsojan näkökulmasta. Mutta paikkaa ei nyt löytynyt Kari Jalosen kemiassa.

Päävalmentaja seuraa koko kauden pelaajien edesottamuksia seurajoukkueissa ja monissa maajoukkueen tapahtumissa. Hänellä tulee olla selvä käsitys, millaisia pelaajia millekin paikalle tarvitaan. Ja kokonaisuus muodostuu pienistä palasista. Pelkkä maalikuninkuus, keltainen kypärä tai Liigan pystit eivät vielä takaa paikka kisajoukkueessa.

Jokainen päävalmentaja valitsee näköisensä joukkueen. Ensi keväänä Lauri Marjamäen joukkue saattaa olla aivan erilainen kuin Kari Jalosen. Mutta molemmat valinnat tähtäävät vain ja ainoastaan menestykseen.

Pelit kovenevat ja lopputulosta Pietarista ja Moskovasta ei vielä kukaan osaa sanoa - on vain arvailuja. Suomi hakee kultaa, mutta muuhunkin voidaan olla tyytyväisiä. Kilpailu nimittäin on aika kovaa.

Tsemppiä Leijonat!
Hannu

PS. Vielä faneista. Pietarissa kisafiilis ei olisi kovinkaan korkealla, jos tuhannet suomalaiset kiekkoturistit puuttuisivat. Hatunnosto hienolle porukalle!


 Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: